Dienas ziņas

Atjaunojamās enerģijas nozarē draud krīze

Dienas ziņas

Pašvaldības sacentīsies energoresursu taupīšanā

Duālās izglītības pieredzi vedīs uz ASV

Pieredzi ar darba vidē balstītu apmācību «Valmieras stikla šķiedra» vedīs uz savu ražotni ASV

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Līdzās ikdienas ražošanai akciju sabiedrībā “Valmieras stikla šķiedra” saspringtā darba ritmā specifiskās zināšanas apgūst arī jaunieši. Nu uzņēmums strādā pie tā, lai darba vidē balstītu apmācību ieviestu arī ASV, kur pirms gada atvērta meitas kompānijas ražotne. Tas darīts, jo plānots palielināt jaudas un būs nepieciešams kvalificēts darbaspēks.

Kopā ar Valmieras tehnikumu “Valmieras stikla šķiedra” duālās izglītības programmā jau divus gadus sagatavo tekstiliju ražošanas tehnoloģijas un izstrādājumu izgatavošanas speciālistus. Apmācībā ir princips, ka aptuveni 40% no zināšanām iegūst kā teoriju skolā vai uzņēmumā, pārējais ir praktiskā apmācība darba vidē. Rezultāts tam ir labs, un ražotnē turpina strādāt vairāki jaunie speciālisti.

“Tas ir ļoti liels ieguvums mums visiem, jo tas notiek tieši darba vidē.  Mēs jau pazīstam darba kolēģus. Kad mūs pieņēma darbā, mēs jau visu  zinājām,” stāsta šķērēšanas iekārtu operatore Arta Krastiņa.

Lai arī Amerikā, Džordžijas štatā, jaunās ražotnes potenciālie darbinieki salīdzinoši īsā laikā būtu gatavi stikla šķiedras ražošanas specifikai, uzņēmums jau izveidojis sadarbību ar turienes  profesionālās izglītības koledžu.

Vispirms gan ar duālo izglītību  jāiepazīstina tās mācību spēki. “Mēs arī meklējam skolotājus, kas būtu gatavi doties uz laiku uz Ameriku un pasniegt tieši profesionālās zināšanas, kas mūsu uzņēmumam specifiskas. Piemēram, stikla šķiedras kausēšana vai ķīmiskie procesi un tamlīdzīgas lietas,” stāsta uzņēmuma valdes locekle un personāla vadības direktore Doloresa Volkopa.

Pašlaik uzņēmums konkursa kārtībā meklē ķīmijas pasniedzējus, kurus varētu iesaistīt projektā. Ir noteikti savi atlases kritēriji, jo tā būšot liela atbildība. Pirms tam izvēlētie pasniedzēji tiks arī apmācīti uzņēmumā. “Tas noteikti ir krietni lielāks izaicinājums nekā pasniegt Latvijā. Turklāt tā nozare ir pavisam sveša un, ja nav nekādas priekšzināšanas, tad ar to jārēķinās, ka būs jāsāk no nulles,” norāda uzņēmuma personāla apmācību koordinatore Ilze Andersone.

Amerikas pedagogu apmācības paredzēts sākt septembrī, un tās varētu ilgt aptuveni gadu, tad Latvijas pasniedzēji dosies mājup. Izvērtējot duālās izglītības ieguvumus, šobrīd norit darbs, lai ar jauno mācību gadu arī Valmieras tehnikumā sāktu vēl divas programmas. ''Valmieras stikla šķiedra'' tā cer piesaistīt arī mehatronisko sistēmu tehniķus un ķīmijas ražošanas operatorus.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti