Dienas ziņas

Gūst daudz traumu slideno ietvju dēļ

Dienas ziņas

Mēness aptumsumu vēro Balgalē

Pieredzes gūšanai – neveiksmes stāsti

Pieredzes gūšanai Valmieras biznesa inkubatorā sāk neveiksmes stāstu pēcpusdienas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Par pirmo iegūto naudu nopirkts dārgs džips, un pēc tam bizness bankrotē. Šo - gluži vai anekdotisko situāciju ir piedzīvojis ne viens vien jaunais uzņēmējs. Un tā nav vienīgā liksta, ar kuru saskaras iesācēji uzņēmējdarbībā. Tāpēc, lai neatkārtotu citu pieredzētās kļūdas un lai no tām mācītos, Valmieras biznesa inkubatorā sāktas neveiksmes stāstu jeb iedvesmas pēcpusdienas "Lūst vai plīst".

To, ka gan jaunajiem, gan jau zināmu pieredzi guvušajiem uzņēmējiem ir interese, kā tad ir gājis citiem, sākot savu biznesu, apliecina tas, ka šajās neveiksmes stāstu pēcpusdienās apmeklētāju netrūkst.

"Parasti mēs esam pieraduši dzirdēt par to, cik visiem iet forši, veicās, nāk miljoni un produkts aiziet, bet mēs gribam dot iespēju paskatīties un dzirdēt, kā pieredzējuši uzņēmumi dalās ar to, ar ko viņi sastapušies tajā ceļā uz veiksmi, un ne vienmēr tas ceļš ir bijis pozitīvs," stāsta Valmieras biznesa inkubatora vadītājs Jurģis Priedītis.

Un piemēri, par kuriem stāsta pieredzējušie uzņēmēji, ir dažādi - ko darīt, ja neveiksmīgā projektā pazaudē naudu vai, ja uzņēmumu apzog, un kā no šīm situācijām izkļūt.

"Es veiksmīgi vai neveiksmīgi pazaudēju 100 tūkstošus eiro uzņēmumam. un attiecīgi sekas un atziņas - nu, lielākoties ir jāpievēršas cītīgāk plānošanai, pirms mēs sākam kādu projektu, jo, strebjot karstu, tas fināls ar tāds karsts var sanākt," skaidro Priedītis.

Cēsu uzņēmējs Jānis Pilābers iedvesmas pēcpusdienas apmeklē regulāri, viņš vērtē, ka šie neveiksmes stāsti ir daudz patiesāki, nekā, ja lielītos ar veiksmi, un līdz ar to liek arī pašam padomāt, kāds ir ceļš biznesā.

"Lielākā neveiksme, vai tāda atklāsme, kad, sākot uzņēmējdarbību, nebija doma, ka lielākais cīniņš būs ar sevi, ar disciplīnu, ar tādām lietām. Pirmais gads bija grūts, bet izcīnīju," atceras Pilābers.

Pasākuma dalībnieki arī vērtē, ka šīs neveiksmes stāstu pēcpusdienas liek arī aizdomāties, vai izvēlētais ceļš ir īstais.

"Daudzi jaunie uzņēmēji var padomāt: "O, es vēl neesmu gatavs, man vēl ir vērts kaut ko vēl iemācīties." Es domāju, ka tas cilvēks var saprast, ka man vēl vajag patrenēties un pastrādāt pie kāda, pirms es sāku un uzņemos šo atbildību par citiem," norāda uzņēmējs Arnis Aspers.

To gan arī uzsver pieredzējušie uzņēmēji, ja ir vēlme būt biznesā, tad tas, ka ir neveiksmes, nevar būt iemesls, lai atmestu visam ar roku.

"Ja tu pie neveiksmes apstājies un met plinti krūmos, tad skaidrs, ka uzņēmējdarbība nav priekš tevis, jo ir skaidrs, ka būs vēl kaut kas, jo nebūs viss stabili un droši vienmēr, otrs ir tas, ka, pirms pieņem kādus lēmumus. tu sāc automātiski apdomāt tos piesardzības soļus, kāpēc iepriekš notika tā, kā notika, un kā tiek pieņemti lēmumi, tas noteikti ir tāds rūdījums," uzsver uzņēmējs Rolands Melbārdis.

Līdzīgas iedvesmas pēcpusdienas "Lūst vai plīst" tagad īsteno arī citos biznesa inkubatoros.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti