Piensaimniekus aicina nepaļauties uz ES; brīdina par dziļākām problēmām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Piensaimnieki šobrīd nedrīkst paļauties tikai uz Eiropas Savienības (ES) materiālu atbalstu, un viņiem pašiem, kā arī valsts institūcijām ir jāmeklē jauni tirgi. Pretējā gadījumā daļa zemnieku savu darbu būs spiesti pārtraukt.

To rīta intervijā Latvijas Radio raidījumā „Labrīt” sacīja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra vadītājs Mārtiņš Cimermanis.

Vēstīts, ka līdz ar Krievijas sankcijām pret ES un dažām citām rietumvalstīm Latvijas piensaimniekiem ir grūtības pārdot savu pienu. ES pagaidām ir vienojusies par 20 miljonu eiro lielām kompensācijām Latvijas zemniekiem.

Cimermanis skaidroja, ka ES kompensāciju mehānisms ir palēns. „Zemniekiem noteikti nevajadzētu paļauties uz ES atbalstu,” viņš sacīja. Lai krīze Latvijas piensaimniecībā nevērstos plašumā, pašiem zemniekiem kopā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, kā arī citām valsts institūcijām būtu jāmeklē jauni piena tirgi. Pretējā gadījumā daļa zemnieku savu darbu var pārtraukt, jo pienu ilgstoši nevar pārdot zem pašizmaksas.

Arī valsts nespēj ilgstoši atbalstīt nozari, kas strādā ar zaudējumiem. „Ja mēs neatradīsim tirgus, kur aizvest pienu un pārdot par sakarīgu cenu, problēma nemazināsies,” sacīja Cimermanis.

Viņš arī piebilda, ka ES atbalsts piensaimnieku rīcībā nenonāks ātrāk par Ziemassvētkiem.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti