Panorāma

Dzejnieks savu bibliotēku dāvina Gaismas pilij

Panorāma

"NP Foods" pārdots Norvēģijas kompānijai

Valdība piensaimniekiem piešķir 6 miljonus

Piensaimnieku atbalstam pagaidām piešķir 6 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Valdība otrdien atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) iniciatīvu par valsts atbalstu ciltsdarbiem, lai kompensētu piensaimniecības jomai zaudējumus, kas radušies saistībā ar Krievijas noteikto embargo pārtikas importam. Atbalstam septembrī un oktobrī piešķirti seši miljoni eiro.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs LTV raidījumā „Panorāma” skaidroja, ka pagaidām nauda piešķirta tikai diviem mēnešiem, bet līdz šim izskanējusī zaudējumu summa – 13,9 miljoni eiro – aprēķināta līdz gada beigām. Viņš solīja, ka oktobra otrajā pusē ZM sniegs valdībai ziņojumu par situāciju nozarē, un tad arī varēs lemt par papildu līdzekļu piešķiršanu, ja tas būs nepieciešams.

Dūklavs arī noliedza, ka naudas piešķiršana tikai diviem mēnešiem būtu saistīta ar oktobrī gaidāmajām vēlēšanām.  Viņš vien norādīja, ka līdz oktobra otrajai pusei „daudz kas var mainīties”, un tagad nebūtu pareizi lemt par naudas piešķiršanu līdz gada beigām, kā arī noliedza, ka būtu solījis visu 13,9 miljonu piešķiršanu. 

"Lai mazinātu Krievijas noteiktā preču importa aizlieguma radītos zaudējumus piensaimniecībā un ļautu saglabāt ražošanas apmēru, vienlaikus nodrošinot augstvērtīgu piena šķirņu slaucamo govju saglabāšanu ganāmpulka ciltskodolā, valdība apstiprināja noteikumus "Valsts atbalsta piešķiršanas kārtība piena šķirņu slaucamo govju produktivitātes datu izvērtēšanai"," informēja Zemkopības ministrija.

Noteikumi nosaka ciltsdarbam nepieciešamo atbalsta summu par 2014.gada septembri un oktobri, lai nodrošinātu piena šķirņu slaucamo govju produktivitātes datu noteikšanas un izvērtēšanas pakalpojumu. Kopējā atbalsta apmērs, lai segtu pakalpojuma izmaksas, ir seši miljoni eiro. Atbalsts segs līdz 70% jeb līdz 46 eiro par izmaksām, kas saistītas ar piena šķirnes slaucamās govs produktivitātes kontroles testiem, un Lauku atbalsta dienests atbalstu piešķirs kā vienreizēju maksājumu, pamatojoties uz šķirnes dzīvnieku audzētāju organizāciju, kas ir atbalsta pretendents, iesniegtajiem sarakstiem.

Noteikumi nosaka termiņu - 2014.gada 1.oktobri, līdz kuram pretendentiem ir jāiesniedz apsekoto ganāmpulku īpašnieku saraksti. Pieņemtie noteikumi arī nosaka kārtību, kādā atbalsts administrējams.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja, ka atbalsta apmērs rēķināts, lai segtu pašreizējo piena cenas un pašizmaksas starpību. Tagad Zemkopības ministrija vērtēs, vai arī pēc šiem diviem mēnešiem būs nepieciešami atbalsta pasākumi, kā arī strādās pie iespējas uzņēmējiem apgūt jaunus tirgus.

Viņa norādīja, ka zemkopības ministrs drīzumā apmeklēs Baltkrieviju un Uzbekistānu, kas izrādījušas interesi par Latvijas piena produktiem, tāpat drīzumā Latvijā gaidāmi inspektori no Ķīnas, kas pārbaudīs piena pārstrādes uzņēmums, un, visticamāk, Latvijas dabūs sertifikātu produkcijas pārdošanai Ķīnā.

Tāpat premjere atzīmēja, ka runājusi ar Eiropas Komisijas lauksaimniecības komisāru, kurš norādījis, ka gaidāma intervence piena nozarē.

Krievijas valdība 7.augustā nolēma uz gadu noteikt pilnīgu embargo lielākās daļas pārtikas produktu importam no Eiropas Savienības valstīm, ASV, Austrālijas, Kanādas un Norvēģijas, reaģējot uz to, ka šīs valstis ir noteikušas ekonomiskas sankcijas pret Krieviju saistībā ar tās agresiju Ukrainā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti