Piensaimnieki un autopārvadātāji jau izjūt Krievijas sankcijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Krievijas sankcijas pārtikas importam visasāk šobrīd izjūt Latvijas piensaimnieki un autopārvadātāji. Citas pārtikas nozares pagaidām sankcijas vēl nav skārušas, bet ietekme noteikti būs jūtama vēlāk. Uz Latvijas un Krievijas robežas tikmēr viss esot mierīgi un nekādas neparedzētas problēmas nav bijušas.

Krievijas embargo daudziem pārtikas produktiem no ES, ASV un citām Rietumvalstīm stājās spēkā piektdien.

Pirmie to izjuta autopārvadātāji, kuru mašīnas vairs netika ielaistas Krievijā, uzsver asociācijas „Latvijas Auto” prezidents Valdis Trēziņš. „Stāv, refrežiratoru kravas faktiski apstājušās ir. 80% šīs te kravas iet no Eiropas, un tās ir apstājušās,” saka Trēziņš.

Lauksaimniekiem varbūt vēl nav tik traki, varbūt atsevišķiem lauksaimniekiem, bet mums jau reāli, kad ir pieņemts šis lēmums, tā kravas tiek atgrieztas un nelaistas Krievijā.

Tāpat sankcijas uzreiz izjūt arī piensaimnieki. Krievijas tirgum paredzētais piens jau ir izslaukts, bet nav, kur to likt, stāsta Latvijas Piensaimnieku savienības priekšsēdētājs Jānis Šolks.

„Kā Jūs saprotat, piens, viņu nevar ne apturēt, ne palielināt strauji. Piens tiek izslaukts, un pašlaik samazinās piena iepirkuma cena, jo parādās, mazāk Latvijā, bet vairāk Lietuvā, parādās šis te piens, kuru tajā brīdī nav, kur likt. Esam sākumā, pagaidām nav īsti paredzams, cik liela būs šī ietekme,” norādīja Šolks.

Mazāk sankciju ietekmi jūt lauksaimnieki, it īpaši graudu audzētāji un lopkopji. Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes valdes loceklis Agris Veide uzsver, ka ganāmpulki vēl ganās, un ietekmi varēs just tikai tad, kad aktivizēsies gaļas tirgus. Arī zivsaimnieki sankciju ietekmi vēl tikai gaida. Kā pastāstīja Zivsaimnieku asociācijas vadītājs Inārijs Voits, vasara zivju nozarē ir klusā sezona. „Parasti tas vasarā gandrīz nemaz nav jūtams, jo vasarā mums cehi visi ir remontos un veic tīrīšanas darbus, cilvēki atvaļinājumos, un tikai augusta otrā pusē, septembrī atsāk darbu, tā ka šinī periodā neko izjust nevar, jo izejvielu mums sāk pirkt tikai augusta vidū, augusta beigās, līdz pat oktobrim,” atzīmēja Voits.

Tikmēr uz robežas nedēļas nogalē nekādu lielu incidentu saistībā ar Krievijas sankcijām nav bijis. Latvijas muitas pārstāvji jau savlaicīgi brīdina pārvadātājus, ja ir risks, ka kravu Krievijā neielaidīs. Kopā ņemot, pa diviem kontroles punktiem atpakaļ tika atgrieztas 14 kravas.

Pagājušajā gadā Krievijas sankcijām pakļautie pārtikas produkti no Latvijas uz Krieviju tika eksportēti 52,8 miljonu eiro vērtībā. Tikmēr autopārvadātāji uzskata, ka viņu nozarei sankcijas izmaksās vairākus desmitus miljonus eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti