Panorāma

Saeima: Krievija veic genocīdu pret Ukrainas tautu

Panorāma

Harkivā kārtējās apšaudēs nodedzis tirgus

Ceļ trauksmi par svaigpiena cenas kāpumu

Piensaimnieki ceļ trauksmi par strauju svaigpiena cenas kāpumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Piena pārstrādes uzņēmumi ceļ trauksmi par straujo svaigpiena cenas kāpumu. Tā gada laikā augusi par 44%. Līdz ar to gaidāms straujš cenu kāpums arī veikalu plauktos, ko daļa iedzīvotāju vairs nevarētu atļauties. Tāpēc nozare atkārtoti lūdz valdību samazināt pārtikai pievienotās vērtības nodokli (PVN), kā arī sniegt tiešu atbalstu piena pārstrādes uzņēmumiem.

Gan energoresursu, gan citu izmaksu straujais kāpums kopš pagājušā gada rudens licis nepieredzēti augstu kāpt arī svaigpiena iepirkuma cenai. Šogad cena par litru pārsniegusi 44 centus, kas gada laikā nozīmē kāpumu par vairāk nekā 40%. Ārkārtas kongresā ceturtdien, 21. aprīlī, Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība (LPCS) brīdināja amatpersonas, ka iedzīvotāji nevarētu atļauties piena produktus, ja cenā tiktu iekļautas visas izmaksas.

"Turpinoties izmaksu kāpumam, mēs paredzam, ka nākošajos mēnešos, rudenī, šī cena būs ļoti augsta. Ņemot vērā vēl pārējās izmaksas, kas saistītas ar enerģiju, siltumu un tā tālāk, ir jāmeklē kādi risinājumi," norādīja "Rīgas Piena kombināta" padomes priekšsēdētāja vietnieks Harijs Panke.

"Lazdonas piensaimnieka" valdes priekšsēdētāja Elvīra Utināne piebilda: "Mēs, protams, paaugstinām arī cenas veikalos, kā jau šeit kolēģi teica. Bet tajā cenā nav visa izdevumu daļa iestrādāta. Visnotaļ nav. Tātad dzīvojam uz iepriekšējo gadu krājumiem. Apgrozāmo līdzekļu krājumiem."

Nozare atkārtoti lūdz samazināt PVN pārtikai, lai produktus padarītu lētākus.

Par straujo cenu kāpumu brīdināja arī zivju pārstrādes uzņēmuma "Karavela" vadītājs Andris Bite, kurš uzskata – rudenī gada griezumā pārtikas cenas būs augušas par 50 un pat 100%. Tāpēc arī viņš iesaka apsvērt PVN samazināšanu.

"Miera laikos neuzskatu, ka tas ir nepieciešams, bet šoreiz būtu vērts ļoti pamatīgi izrēķināt ieguvumus un zaudējumus, lai pamatpārtikas grozam spētu amortizēt šo milzīgo cenu pieaugumu," teica Bite.

PVN samazināšana pārtikai līdz šim koalīcijā nav guvusi atbalstu, lai gan Zemkopības un Ekonomikas ministrijas vadošā Nacionālā apvienība tam ir pretimnākoša. Premjera partijas "Jaunās Vienotības" pārstāvis Arvils Ašeradens diskusijā ar piensaimniekiem atbalstu PVN samazināšanai nesolīja arī tagad, jo valstij vajadzību esot daudz. Bažas esot arī par to, ka lielākie ieguvēji būs tirgotāji, kas cenas plauktos nesamazinās.

"Ja kaut ko tādā virzienā vispār kāds domā, jānāk ir attiecīgajām ministrijām ar skaidru piedāvājumu, kādā veidā tad mēs varam nodrošināt to, ka iedzīvotājam pārtikas cena ir samazinājusies par to daļu, ko valsts ir samazinājusi. [..]

Nevienu mirkli nevaru pateikt, ka esam gatavi to atbalstīt, bet skaidrs, ka tas jautājums ir jāvērtē. Par to nav šaubu," atzina Ašeradens.

LPCS vienlaikus brīdināja, ka ar PVN samazināšanu tāpat būs par maz. Lai nebūtu bankrotu un pārdzīvotu izejvielu cenu pieaugumu, uzņēmumiem vajadzīgas arī subsīdijas.

"Galvenais rezultāts, ka mēs būtu izglābuši mūsu piena pārstrādes uzņēmumus. Mums vienmēr jāatceras, ka arī pēc krīzes būs nepieciešamas gan darbavietas, gan nodokļi," teica LPCS vadītājs.

Ašeradens savukārt uzskata – subsīdijas varētu sniegt tikai gadījumā, ja uzņēmumi to rezultātā attīstītos un kļūtu konkurētspējīgāki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti