Krustpunktā

Diskutējam par morāli: Godīgums un profesionalitāte – ko darīt tad, kad šie abi nesakrīt?

Krustpunktā

Ko darīt, lai Latvijā mazinātu plaisu starp latviešiem un cittautiešiem?

Piena iepirkuma cenas.Juris Cīrulis: Tie, kas dzīvoja no rokas mutē, var iztaisnot muguras

Piensaimnieki brīdina par piena produktu sadārdzināšanos veikalā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Saistībā ar straujo piena izejvielas iepirkuma cenas pieaugumu gaidāms arī piena produktu sadārdzinājums Latvijas veikalos, to Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atzina Latvijas piena pārstrādes uzņēmumus apvienojošās Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) vadītājs Jānis Šolks.

Pēc viņa teiktā, piena izejvielas cena pēdējos mēnešos ir strauji pieaugusi, tikmēr atbilstošs piena produktu cenu kāpums Latvijas veikalu plauktos nav sekojis.

"Piena produktu cenas veikalos šobrīd nav sasniegušas to līmeni, kas atbilstu vidējai piena iepirkuma cenai. (..) Tās šobrīd ir ap 25 eiro centi [par litru], tagad būs, pieņemsim, 27 eiro centi par un būs tuvāk 30 eiro centiem vidējā cena," sacīja Šolks, norādot – "neviens produkts, kas šobrīd ir veikalā, neatbilst šai cenai".

Pēc viņa teiktā, nākotnē ir divi iespējamie scenāriji attiecībā uz piena produktu cenām. Proti, ja piena iepirkuma cena stabilizēsies vai pat nedaudz samazināsies, kas gan ir maz ticams, tad produkti veikalos sadārdzināsies tikai nedaudz. Savukārt, ja piena izejvielas cena nemainīsies un pieaugs, tad gaidāms vērā ņemams piena produktu cenas kāpums veikalos, teica Šolks.

"Diemžēl. Mēs esam tikai ceļa sākumā attiecībā uz [piena] produktiem," teica Šolks,  atzīstot, ka šobrīd ir grūti pateikt, cik lielā mērā produkti sadārdzināsies.

Šolks norādīja, ka piena pārstrādātāji ir nobažījušies par straujo piena izejvielas cenas pieaugumu. Tas saistīts ar to, ka Eiropā un pasaulē kopumā piena produktu tirgus atdzīvojies. Latvijā pienu iepērk arī uzpircēji no Polijas, par pienu piedāvājot cenu, kas pārsniedz vidējo.

Tikmēr biedrības "Zemnieku saeimas" priekšsēdētāja vietnieks, ZS "Mežacīruļi" saimnieks Juris Cīrulis raidījumā atzina, ka pašreizējā situācija piena tirgū ir zemniekiem labvēlīga.

"Tie [piena ražotāji], kas dzīvoja no rokas mutē, beidzot var iztaisnot muguru un dzīvot cilvēka cienīgu dzīvi."

Savukārt Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra direktore Ingūna Gulbe atzīmēja, ka nav tā, ka piena izejvielas cenas kāpums būtu negaidīts. Pasaulē pieaudzis pieprasījums pēc piena produktiem, par ko liecina Ķīnā pieaugošais piena produktu imports. Līdz ar to notiek cīņa par piena izejvielu.

Jau ziņots, ka situācija piena tirgū pēdējo četru mēnešu laikā ir strauji mainījusies – svaigpiena cenas Eiropā ir augušas par 18%, bet Latvijā kāpušas vēl divreiz augstāk.

Zemnieki beidzot var nomaksāt kredītus un domāt par tālāku attīstību, bet nozares speciālisti nobažījušies par to, ka cenu celšanās, kas saistīta ar Polijas un Lietuvas pārpircēju spēju maksāt labu cenu, var smagi atsaukties uz Latvijas produkcijas ražotājiem un cenām veikalu plauktos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti