Dienas notikumu apskats

«KPV LV» līderis Kaimiņš neatbalsta ZZS dalību valdībā

Dienas notikumu apskats

Kanādā aizturēta Ķīnas telekomunikāciju milža «Huawei» finanšu direktore

Saeimā atbalsta opozīcijas rosināto 8 miljonu eiro piešķiršanu NMPD algām

Pieņemot «pagaidu budžetu», Saeimā atbalsta opozīcijas rosināto 8 miljonu eiro piešķiršanu NMPD algām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Saeimā ceturtdien, 6. decembrī, galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Budžeta un finanšu vadības likumā, ar kuru iecerēts risināt jautājumu par nākamā gada valsts budžeta novēlotu pieņemšanu. Deputāti atbalstīja arī priekšlikumu, ka, apstiprinot valsts darbībai nepieciešamos valsts budžeta izdevumus, finanšu ministrs 2019. gadā novirza 8 313 222 eiro Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbinieku darba samaksas paaugstinājumam.

Par iepriekš minēto Vjačeslava Dombrovska iesniegto priekšlikumu Saeimas sēdē izvērtās plaša diskusija.

 

Tribīnē kāpa arī "KPV LV" pārstāvji Artuss Kaimiņš un Aldis Gobzems, sakot, ka šis ir gadījums, kad "Saskaņas" virzītais priekšlikums ir derīgs un atbalstāms.

Abi aicināja kolēģus padomāt par to, kas notiks, kad pašiem būs vajadzīga neatliekamā medicīniskā palīdzība, bet mediķi būs aizgājuši strādāt uz kādu nozari, kurā maksā vairāk.

"Te ir gribēšanas jautājums, un varēšanas jautājums. Tā kā es ceru, ka Finanšu ministrija pratīsies, piešķirs šo naudu un neaizsargāsies ar kaut kādām izsmalcinātām juridiskās paukošanās metodēm," izteicās Kaimiņš.

Pats Dombrovskis teica: "Mediķi joprojām nav sapratuši, vai likumdevējs grib šo jautājumu risināt pēc būtības jeb likumdevējs, tāpat kā tā saucamās vecās partijas, vecā politika tikai grib atrast jaunus iemeslus, ieganstus, lai šo jautājumu pēc būtības nerisinātu."

Dombrovskis uzskata, ka ir iespējams koriģēt nākamā gada iekšzemes kopprodukta prognozi atbilstoši Eiropas Komisijas prognozei, kas paredz augstāku izaugsmi - ir iespējams palielināt ieņēmumu prognozi par vairāk nekā 16 miljoniem eiro, un tas ir vairāk nekā nepieciešams, lai palielinātu algas NMPD darbiniekiem. Savukārt Kaimiņš norādīja, ka naudu NMPD algu palielināšanai vajadzētu ņemt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija Dombrovska priekšlikumu nebija atbalstījusi. Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība) norādīja, ka likumprojekts ir paredzēts budžeta procesa regulēšanai, nevis finansējuma piešķiršanai. Viņa uzsvēra, ka, atbalstot priekšlikumu, tiek apdraudēta likumprojekta pieņemšana - proti, ka prezidentam Raimondam Vējonim var būt problēmas ar likuma grozījumu izsludināšanu.

Arī deputāts Juris Pūce ("Attīstībai/Par!") norādīja, ka pat tad, ja nauda Neatliekamas medicīniskās palīdzības dienestam tiek atvēlēta, tas neatrisinās darba samaksas jautājumu mediķiem.

"Ja mēs pieņemsim šo grozījumu, tas faktiski nedos nekādu iespēju finanšu ministram pacelt algu NMPD darbiniekiem. Tas nepalīdzēs. Finanšu ministrs tāpat nedrīkstēs to darīt. Ja mēs vēlamies to darīt, mums ir jāgroza atlīdzību reglamentējošie normatīvie akti," teica Pūce.

Arī Reizniece-Ozola uzsvēra, ka, pēc Veselības ministrijas sniegtās informācijas, mediķiem būs nepieciešami 87 miljoni eiro.

"Kāpēc tad mēs tā knapināmies un piešķiram tikai 10% no vajadzīgā?" retoriski vaicāja politiķe.

Viņa aicināja politiķus beidzot izveidot valdību, lai varētu lemt par valsts budžetu nākamajam gadam, kurā arī izskatāma finansējuma piešķiršana mediķu algām.

Dombrovska priekšlikums Saeimā tika atbalstīts ar 53 balsīm. Par to balsoja ne tikai "Saskaņa", bet arī "KPV LV" un Jaunās konservatīvās partijas deputāti. Viņiem pievienojās arī deputāts Romāns Naudiņš (Nacionālā apvienība).  Pret balsoja 28 deputāti, četri balsojumā atturējās un vēl četri nebalsoja.

KONTEKSTS:

Finanšu ministrija (FM) rosināja izmaiņas pagaidu budžeta veidošanā, proti, atteikties no principa, ka budžeta nepieņemšanas gadījumā nākamā gada budžeta izdevumi mēnesī nevar pārsniegt divpadsmito daļu no iepriekšējā gada apropriācijas. Tā vietā rosināts noteikt, ka nākamā gada budžeta izdevumi nevarēs pārsniegt vidēja termiņa budžeta ietvara likumā attiecīgajam gadam noteiktos izdevumus.

Ja no 1. janvāra nestāsies spēkā gadskārtējā valsts budžeta likums un netiks atbalstītas FM piedāvātās izmaiņas, tad nebūs garantēta finansējuma vairākiem iepriekš Saeimā pieņemtajiem lēmumiem, tostarp lielākām pensijām un pabalstiem, algu pieaugumam skolotājiem un Satversmes tiesas spriedumu izpildīšanai, tostarp par atalgojumu tiesnešiem un prokuroriem. 

Mēnesi pēc 13. Saeimas vēlēšanām, kad partijas nebija spējušas vienoties par valdības aprisēm, Valsts prezidents Raimonds Vējonis aicināja Jaunās konservatīvās partijas pārstāvēto Jāni Bordānu veidot valdību, taču viņam tas neizdevās. Tad Vējonis aicināja partijas aktīvāk strādāt, taču arī tas nevainagojās ar panākumiem, un 26. novembrī Vējonis deva "KPV LV' pārstāvim Aldim Gobzemam divas nedēļas valdības izveidei - līdz 10. decembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti