Pieņem noteikumus pensiju indeksēšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Otrdien valdība apstiprināja Labklājības ministrijas noteikumu projektu "Noteikumi par valsts pensijas apmēra pārskatīšanu".

Šie noteikumi neparedz nekādas būtiskas pārmaiņas iecerētajā pensiju indeksācijas kārtība, tomēr tie ir nepieciešami, lai iecerēto indeksāciju, kura plāno ņemt vērā inflāciju un apdrošināšanas iemaksu algu pieaugumu, rudenī varētu ieviest.

„Te ir tīri tehniski – kas veic indeksāciju, no kurienes tiek ņemta informācija par indeksiem, kā indeksācija tiek rēķināta utt. Indeksāciju veic Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, pamatojoties uz Centrālās statistikas pārvaldes datiem par inflāciju,” stāsta Labklājības ministrijas Sociālās apdrošināšanas departamenta vadītāja Jana Muižniece.

Jau vēstīts, ka Saeima 3.aprīlī pieņēma grozījumus likumā "Par valsts pensijām", kas paredz no šā gada oktobra ieviest jaunu kārtību pensiju indeksācijai. Šogad 1.oktobrī pensijām indeksēs vienādu daļu - 285 eiro - un indeksācijā ņems vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un 25% no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procentiem.

Savukārt 2015.gadā un turpmākos gadus tiks indeksētas visas valsts pensijas vai tās daļas apmērs, kas nepārsniedz 50% no iepriekšējā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, ņemot vērā jau minētos rādītājus.

Neatkarīgi no apmēra pensijas tiks indeksētas politiski represētajām personām, 1.grupas invalīdiem un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidētājiem. Turklāt pensijas tiks pārskatītas ne tikai vecuma pensijas saņēmējiem, bet arī personām, kuras saņem invaliditātes pensiju, apgādnieka zaudējuma pensiju vai izdienas pensiju.

Pensijas nepārskatīs, ja kopējais faktisko patēriņa cenu un iemaksu algas indekss būs mazāks par viens.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti