Pieņem ES budžetu 2020. gadam: vairāk ieguldījumu klimatā, darbavietās, jaunatnē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Eiropas Parlaments (EP) pieņēmis Eiropas Savienības (ES) budžetu 2020. gadam. Parlamentam kopumā izdevās panākt budžeta papildināšanu par 850 miljoniem eiro vairāku prioritāšu finansēšanai, informēja EP Preses dienests.

Vairāk nekā pusmiljards eiro paredzēts ar klimata krīzi saistītiem tēriņiem, papildu  302 miljoni eiro atvēlēti pētniecības projektiem, papildu 133 miljoni eiro paredzēti ieguldījumiem tīkla infrastruktūrā (Eiropas infrastruktūras savienošanas instruments).

Papildu 50 miljoni eiro atvēlēti programmai “Erasmus+”,  28,3 miljoni eiro - jaunatnes nodarbinātības iniciatīvai (un solījums 2020. gadā, ja vajadzīgs, to papildināt ar vēl 50 miljoniem).

Kopīgais 2020. gada budžets ir  168,7 miljardi eiro maksājumu saistībās (+1,5% salīdzinājumā ar ar 2019. gadu) un  153,6 miljardi eiro reālajiem tēriņiem (+3,4% salīdzinājumā ar 2019. gadu).

Padome ar EP panākto vienošanos oficiāli apstiprināja 25. novembrī.

Parlaments budžetu galīgi pieņēma ar 543 balsīm ''par'', 136 ''pret'' un 23 deputātiem atturoties. Pēc tam EP priekšsēdētājs Dāvids Sasoli to parakstīja, tādējādi piešķirot likuma spēku.

EP Budžeta komitejas priekšsēdētājs Johans van Overtvelds uzsvēra, ka “šis ir spēcīgs, atbildīgs un nākotnē vērsts budžets. Tagad vajadzīga drosme turpināt doties šajā virzienā”.

Apmēram 93% no ES budžeta tiek ieguldīti praktiskos projektos, ko īsteno dalībvalstīs un ārpus tām. Šie līdzekļi nonāk pie iedzīvotājiem, reģionu un pilsētu pašvaldībām, lauksaimniekiem, pētniekiem, studentiem, nevalstiskajām organizācijām un uzņēmumiem.

ES budžeta pamatprincipi atšķiras no dalībvalstu budžeta: dalībvalstu budžetus lielākoties izmanto sabiedrisko pakalpojumu sniegšanai un sociālās nodrošināšanas sistēmām, bet ES budžets primāri ir ieguldījumu budžets, un atšķirībā no dalībvalstu budžetiem ES budžetam nevar būt deficīta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti