Piena tirgus stabilizēšanai ministrs pieļauj valsts subsīdijas un lielveikalu darbalaika ierobežošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Mazumtirgotāju uzcenojumi piena produktiem ir ļoti lieli, intervijā LTV raidījumā "Rīta Panorāma" zināja stāstīt zemkopības ministrs Didzis Šmits ("Apvienotais saraksts"). Kā vienu no risinājumiem viņš saskata tirgotāju diversificēšanu, ko savukārt varot panākt ar lielo tirdzniecības centru darbalaika ierobežošanu.

Intervija ar zemkopības ministru Didzi Šmitu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Ministrs norādīja, ka šī gada budžetā paredzēts par 11 miljoniem eiro lielāks subsīdiju apjoms lauksaimniecībai. Kopumā tie ir 59 miljoni eiro. "Tas, ko mēs varam izdarīt ātri Latvijā, negaidot kādus Eiropas Komisijas lēmumus, ir

papildu finansējumu novirzīt tai nozarei, kas šogad ir visvairāk riskā. Tā, protams, ir piena lopkopība," sacīja Šmits.

Vienlaikus viņš norādīja uz neskaidrību par to, cik ilgs būs cenu kritums piena ražošanas nozarē: "Ja tā ir mēneša parādība, tā tiks pārdzīvota. Ja šī krīze ieilgs, mums, protams, jārūpējas, lai mums ir pietiekami piena resursu mūsu pārstrādē un attiecīgi piena eksportam. Un tad būs ārkārtas lēmumi."

Šmits gan teica, ka pērn decembrī piena iepirkuma cena bija sasniegusi Latvijas rekordu – vidēji 50 un vairāk centus par litru. Risinājumu viņš redz eksporta veicināšanā: "Ja mums būs eksportspējīgi uzņēmumi, kas spēj produktu pārdot ārpus Latvijas, tas nodrošinās visu ķēdi uz leju līdz piena ražotājiem."

Ministrs skaidroja, ka Eiropas Komisija ir devusi dalībvalstīm tiesības noteikt obligātas prasības ilgtermiņa līgumiem, tostarp nosacījumiem par līgumu garumu un to, kā veidojas cena. Līdz šim piena pārstrāde un ražotāji no šī bija atteikušies, jo vēlējušies ātri svārstīgās cenas.

Viņaprāt, šādu nosacījumu noteikšana varētu būt risinājums ražotājiem Latvijā.

Tāpat Šmits meta akmeni tirgotāju pusē, sakot, ka uzcenojumi piena produktiem ir "lieli, milzīgi". "Protams, mēs esam brīvā tirgū, un milzīgi daudz instrumentu nav. Bet viens ir – tirgus diversifikācija."

Viņš norādīja, ka vairākās Rietumeiropas valstīs noteikti darbalaika ierobežojumi lielajiem tirdzniecības centriem, paverot iespēju mazajiem veikaliem konkrētajos laikos pelnīt. "[Piena ražotājam] būtu diversificēts tirgus. Viņi nebūtu atkarīgi tikai no "Maxima", "Rimi" vai "Lidl" iepircēja uzspiestās politikas. Būtu vieta tirgot pienu arī citur," sacīja Šmits.

KONTEKSTS:

Piena ražotāji Latvijā šogad februārī sākuši celt trauksmi par zemajām piena iepirkuma cenām. Daudzas mazās piena saimniecības ir vai nu uz likvidācijas sliekšņa, vai arī nopietni pārdomā savu turpmāko darbošanos nozarē. Zemkopības ministrs Didzis Šmits ("Apvienotais saraksts") pagājušajā nedēļā paziņoja, ka nekavējoties jārod risinājums piena tirgus stabilizēšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti