Dienas ziņas

Zibens iesper ar zibens novedēju neaprīkotā skolā

Dienas ziņas

Priekulnieki dāvā puķu stādus apstādījumiem

Piensaimnieki ar kompensācijām nespēj segt pat daļu parāda

Piena ražotāju saimniecība «Vētras VV»: Arī ar kompensācijām nevar segt pat daļu no parādiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lauku atbalsta dienests aktīvi turpina izmaksāt piena ražotājiem kompensācijas, kam valdība piešķīra vairāk nekā sešus miljonus eiro. Taču daudzas saimniecības atzīst, ka ar kompensācijām nespēj segt pat daļu parādu. Piemēram, saimniecība “Vētras VV” atzīst, ka ar kompensāciju nevar samaksāt pat par viena mēneša elektrības rēķinu.

Piena nozarē iestājusies krīze strauji gremdē nozari, un daudzi ražotāji neredz citu iespēju, kā vien likvidēt savas saimniecības. Šobrīd zemnieku saimniecībās aktīvi norit siena un lopbarības sagatavošanas laiks, bet piena ražotāji saimniecības pastāvēšanu saredz tikai līdz rudenim. Tālāk būs jālemj, vai saimniecības saglabāt.

Pirmdien un otrdien, 27. un 28.jūnijā, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs ( Zaļo un Zemnieku savienība) piedalās kārtējā Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sēdē Luksemburgā,  kurā turpinās uzstāt uz nepieciešamību ES sniegt tiešu finansiālo atbalstu grūtībās nonākušajām Latvijas piena ražošanas un cūkkopības nozarēm pēc Krievijas embargo ieviešanas.

Kompensācija no valdības lika vilties ne vienam vien piena ražotājam. Pirms mēneša Lazdukalna pagastā zemnieku saimniecības "Vētras VV" saimniece Vētra Vilciņa stāstīja, cik dziļi ir iegrimusi parādu kalnos. Gaidītā kompensācija no valdības jau ir saņemta, bet ar to pat nepietiek, lai samaksātu viena mēneša elektrības rēķinu.

Vidēji mēnesī par piena nodošanu tiek saņemti aptuveni divi tūkstoši eiro.  Kopējā summa par patērēto elektroenerģiju saimniecībā mēnesī  ir 1700 eiro.

 “Nekas nav mainījies, nekas. Kompensāciju solīja, bet iedeva tik daudz, ka par mēnesi nevar apmaksāt elektrību,” par 1500 eiro lielo kompensāciju saka Velta Vilciņa.

Par periodu no 1.oktobra līdz 30 aprīlim “nu tās ir asaras, tad sanāk, ka tie 1500 ir tā summa, ar ko viņi vēlas lai jūs nosedzat savus parādus..” saka saimniece.

No Valsts resursiem finansēto atbalstu saņēma 8552 saimniecības. Lauku atbalsta dienesta pārstāvji norāda, ka kompensācija piena saimniecībām ir ļoti nepieciešama un lielākos apmēros, taču lēmumu par to, kādu atbalstu vajag piena saimniecībām, pieņem Zemkopības ministrija sadarbībā ar partneriem.

“Cik atļaus līdzekļu, tik saliksim, uz rudens pusi skatīsimies, varēs izdzīvos, varēs.. viss ir Dieva rokās,” saka Velta Vilciņa.

Zemkopības ministra Jāņa Dūklava divu dienu vizīte Luksemburgā mērķēta, lai saņemtu no ES tiešu finansiālu atbalstu piena ražotājiem. Kopumā ES tirgū uzlabojumi nav vērojami, piena ražošanā saglabājas pārprodukcija un cenas turpina kristies. Kopš embargo sākuma līdz šī gada maijam Latvijā piena iepirkuma cena ir samazinājusies par 38 procentiem, noslīdot zem 190 eiro par tonnu.  

Zemkopības ministrija cerēja uz Eiropas Savienības (ES) finansiālu atbalstu Latvijas piensaimniekiem. Taču tā kā citas ES dalībvalstis vēl nav izlietojušas iepriekš ES valstu piensaimniekiem atvēlēto finansējumu, no Eiropas Komisijas pagaidām nav saņemts apsolījums sniegt papildu atbalstu grūtībās nonākušajiem piensaimniekiem.

Tāpēc maijā Ministru kabinets atbalstīja priekšlikumu piena ražotāju zaudējumu kompensācijām no valsts budžeta atvēlēt ārkārtas atbalstu - 6 197 000 eiro. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti