Dienas ziņas

Liepājā draud spridzināt domi

Dienas ziņas

Cēsīs atskurbtuvi veidos kopā ar nakts patversmi

Uztrauc Lietuvas piena uzpircēju konkurence

Piena pārstrādātājus uztrauc Lietuvas uzpircēju konkurence

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Lai mudinātu zemniekus sadarboties ar Latvijas piena pārstrādes uzņēmumiem, nepieciešams abpusējs skaidrojošs dialogs - uzskata uzņēmuma "Lazdonas piensaimnieks" vadība. Vietējie piena pārstrādātāji izjūt kaimiņvalsts uzpircēju agresīvo konkurenci, kuras dēļ mūsu piena pārstrādātājiem sāk trūkt piena. Madonas pusē situācija kļūst pat tik ačgārna, ka, lai nodrošinātu uzņēmumu pilnvērtīgu darbību, pienu nākas pārpirkt no lietuviešu ražotājiem.

Lazdonas piensaimnieks allaž ir lepojies, ka produkcijas ražošanā izmanto savu zemnieku saražoto pienu. Diemžēl pēdējā laikā uzņēmuma vadībai nākas atzīt, ka saražotās produkcijas varētu būt vairāk, ja vien pietiktu izejvielas. Lai nodrošinātu pilnvērtīgu uzņēmuma darbību, nākas iegādāties pienu no tiem pašiem lietuviešu ražotājiem, kas uzpērk mūsu zemnieku saražoto pienu.

„Jāatzīst, ka tā ir, un no tā labumu gūst kaimiņi, nevis vietējais zemnieks," konstatē Elvīra Utināne. AS "Lazdonas piensaimnieks" valdes priekšsēdētāja. Viņa uzsver, ka pienācis laiks aktīvam dialogam ar zemniekiem, tāpēc arī valstij būtu jāpalīdz veikt skaidrojošais darbs, lai pārliecinātu zemniekus savu produkciju nodot vietējiem ražotājiem.

Zemnieku saimniecības „Kaupēri" īpašnieki „Lazdonas piensaimniekam" savu bioloģiski saražoto pienu nodod jau kopš pastāvēšanas pirmsākumiem un atzīst, ka pie vietējā uzņēmēja turas pirmkārt jau stabilitātes dēļ, arī cenas kopumā apmierinot, tās svārstās 28 centu robežās.

„Es uzskatu, ja mēs esam sākuši sadarbību, tad tāda lēkāšana - nekas labs tur nebūs, jo mēs jau nezinām, kas notiks citā pienotavā," spriež „Kaupēru" saimniece Gundega Jubele.

Savukārt Kalsnavas pagasta „Brencēnu" saimnieks sava nelielā bioloģiksā ganāmpulka pienu nodod „Cesvaines pienam", par litru saņemot 24 centus. Viņš atzīst, ka ir apkārtnes zemnieki, kas sadarbojas ar lietuviešu piena pārstrādātājiem – bet tāda ir konkurences cīņa.

Lai aicinātu vietējos zemniekus sadarboties ar Latvijas piena pārstrādes uzņēmumiem,  tuvākajā laikā Madonā tiks organizēts seminārs - tikšanās gan ar latviešu piena pārstrādes uzņēmējiem, gan Zemkopības ministrijas pārstāvjiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti