Dienas ziņas

Stoltenbergs: Tas, kas notiek Eiropā, rīt var notikt arī Āzijā

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Pārstrādātāji prognozē – piena iepirkuma cena kritīs vēl

Piena pārstrādātāji prognozē – piena iepirkuma cena kritīs vēl

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Piena iepirkuma apjoma kritums Lietuvā un produktu pārprodukcija visā pasaulē. Tā piena iepirkuma cenas kritumu skaidro tā pārstrādātāji, piena produktu ražotāji. Taču kritums var turpināties. 

Piena iepirkuma cenas kritums šī gada sākumā ir straujš, taču līdzīgi zema vidējā cena bija arī pagājušā gada beigās.

Šie Lauksaimniecības datu centra dati norāda uz vidējo piena iepirkuma cenu. Viens no lielākajiem piena pārstrādātājiem Latvijā akciju sabiedrība "Preiļu siers" par pienu kilogramā maksā 45,8 centus, tātad vairāk nekā vidēji Latvijā.

"Kliedz kooperatīvi, kuri ir izmesti no Lietuvas piena tirgus un ir neapmierināti ar visu pasauli, tas ir cits jautājums," saka "Preiļu siera" valdes priekšsēdētājs Jāzeps Šņepsts.

Šonedēļ par viena savas grupas uzņēmuma bankrotu paziņojusi "Marijampoles piena konservu" apvienība. Lietuvā jau šobrīd esot atsevišķi gadījumi, kad mazām saimniecībām par piena kilogramu maksā 15 centus, apgalvo Jāzeps Šņepsts. Viņš prognozē, ka cena vēl kritīsies arī Latvijā.

"Latvijas gadījumā to var atrisināt tikai starptautiskie tirgi. Un šī situācija parāda, ka ar izejvielas izvešanu mēs šo situācija neesam atrisinājuši," norāda Šņepsts.

Vēl piena iepirkuma cenu ietekmējusi tā piena produktu pārprodukcija pasaulē kopumā.

"Latvijā tikai 30% no piena mēs varam pārdot produktu veidā par vairāk vai mazāk atbilstošu cenu caur mūsu mazumtirzniecības tīkliem. Tajā pašā laikā Vācijā vairāk nekā 80% ir vietējais tirgus," stāsta Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks. 

Pašiem pārstrādāt vairāk, lai eksportētu, nav īstermiņa risinājums. Jāmeklē citi.

Piena pārstrādātāji cer, ka, samazinot cenas veikalā, izdosies līdzsvarot arī piena iepirkuma cenas.

To apstiprina arī veikalu ķēžu pārstāvji. "Maxima" uzsākusi akciju, samazinot cenas par 34%. "Elvi" vēl veic pārrunas, taču uzsver, ka piena produktiem cenu uzcenojums nav lielāks par 10%. Taču gan piena pārstrādāji, gan piena ražotāji, šoreiz domājot vienprātīgi, tomēr vērtē – patiesais uzcenojums ir neadekvāti lielāks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti