Piena iepirkuma cenu kāpums Latvijā apstājies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Gada sākumā Eiropas biržās samazinājušās galveno industriālo piena produktu cenas. Līdz ar to Latvijā piena iepirkuma cenu kāpums, kas sākās pērnā gada augustā, kopš decembra apstājies. Cenas, ko zemnieki saņem par litru piena, ir nostabilizējušās.

Piena iepirkuma cenas strauji kāpa saistībā arī ar pasaulē augošo pieprasījumu pēc piena produktiem. Latvijas pienu lielos daudzumos iepirka Polijas un Lietuvas lielie kombināti, un cenas dažviet pat dubultojās, sasniedzot 30-32 eiro centus par litru.

Tas izglāba daudzus mūsu zemniekus no bankrota, bet, ja cenu pieaugums apstājies, daudzus māc bažas, vai tam nesekos kritiens.

"Latvijā īsti nav skaidrs cenu veidošanās mehānisms. Pasaules ekonomikas organizācija Baltijas valstis iezīmē kā pelēko zonu, kur īsti nav līdz galam skaidrs, kā veidojas piena cenu ķēde, sākot ar zemnieku, beidzot ar veikalu, līdz ar to notiek dažādas spekulācijas. Ja kaut kas sasvārstās pasaulē, mēs uzreiz laižam cenas Latvijā lejā," atzina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) direktors Mārtiņš Cimermanis.

Veikalos Latvijas pārstrādātāju piedāvātās piena produkcijas cenas ir stipri vien dažādas. Pašmāju pārstrādātājiem piena litra cena var atšķirties pat par vairākiem desmitiem centu, lētāki ir kaimiņvalstu produkti.

Par to, kāpēc Igaunijā, Lietuvā un Polijā ražotie piena produkti cenu ziņā atšķiras no tepat Latvijā tapušajiem, neizpratni izteicis ne viens vien pircējs.

"Tās ir sekas mūsu sadrumstalotajai pārstrādei. Pārstrādājot lielās rūpnīcās un ar mazām izmaksām, prece galu galā sanāk lētāka un lētāka nonāk veikalā," teica LLKC vadītājs.

Latvijas piensaimnieki šobrīd ir mierā ar vidējo iepirkuma cenu, kas ļauj samaksāt kredītus un uzlabot ražošanu. Savukārt pircējiem ir iespējas balsot ar savu maciņu un pirkt tos piena produktus, kas ir atbilstoši gan cenas, gan garšas ziņā.

Jau ziņots, ka visā Eiropas Savienībā pērn vērojama piena pārprodukcija, kas radusies pēc Krievijas embargo noteikšanas, kā arī kvotu sistēmas atcelšanas. No 2014.gada jūlija līdz 2016.gada jūnijam piena cena samazinājās par 39%, nenosedzot ražošanas izmaksas. Pērn vasarā lēsts, ka piena iepirkuma cena sasniedza zemāko līmeni kopš iepriekšējās krīzes 2009.gadā. 

Jūnijā pasaules biržās sāka pieaugt sviesta, sūkalu pulvera un citu industriālo piena produktu cenas, kas liecināja par ilgi gaidīto sektora atkopšanos pēc teju divus gadus ilgušās krīzes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti