Panorāma

Rīgas dome pārņem Lielos kapus

Panorāma

Diskutē par Saeimas un Valsts prezidenta atlaišanu

Piena cenu pieaugums dara bažīgus pārstrādātājus

Piena cenu pieaugums dara bažīgus pārstrādātājus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Situācija piena tirgū pēdējo četru mēnešu laikā ir strauji mainījusies - svaigpiena cenas Eiropā ir augušas par 18%, bet Latvijā kāpušas vēl divreiz augstāk. Zemnieki beidzot var nomaksāt kredītus un domāt par tālāku attīstību, bet nozares speciālisti nobažījušies par to, ka cenu celšanās, kas saistīta ar Polijas un Lietuvas pārpircēju spēju maksāt labu cenu, var smagi atsaukties uz Latvijas produkcijas ražotājiem un cenām veikalu plauktos.  

Uz ražotnēm Smiltenē un Blomē mašīnas viena pēc otras no zemnieku saimniecībām ik dienas piegādā aptuveni 100 tonnas svaigi slaukta piena. Ražošanas izmaksas gan ar katru mēnesi paaugstinās, jo piena cenu celšanās nozīmē, ka arī piegādātājiem nākas maksāt vairāk. Tomēr Latvijas uzņēmums nevar maksāt 34 vai 35 centus par piena litru, ko piedāvā pārpircēji no Polijas. Latvijas vidējā cena ir 27 centi.

Ir zemnieki, kas tāpēc atsakās no līdzšinējām saistībām ar pašmāju uzņēmumiem un izvēlas lielāku iespēju ātri nopelnīt.

“Visu nosaka brīvais tirgus, un tā ir viņu izvēle, kur nodot pienu – vai ilgtermiņa sadarbības partneriem, vai varbūt starpniekiem, kur ir risks, vai tu dabū atpakaļ samaksu, kad cena kritīsies.

Pašmāju pārstrādes uzņēmumi pieredzējuši situācijas, ka pēc tam, kad bagātais uzpircējs līgumu lauzis, zemnieks nāk un lūdzas, lai viņu ņem atpakaļ.

“Atnāk pircēji no Polijas vai Lietuvas un piedāvā lielas cenas – 340 eiro par tonnu. Sadarbība sākta uz pusmēnesi vai mēnesi. Bet pēc tam šis pircējs vairāk nav gatavs maksāt tik lielu cenu un piedāvā 110 vai saka – man šis piens nav vajadzīgs,” stāsta AS “Rīgas piena kombināts” valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs.

Piena cenu celšanās un kritieni ir jau bijuši vairākkārt, bet nenoliedzami par visu samaksā pircēji. Oktobrī un novembrī piena produktu cenas pieaugušas par 12%.  Ir tendence, ka tās turpinās augt.

“Šobrīd piena izejvielas cena sasniegusi līmeni, kas īsti vairs neatbilst reālai tirgus situācijai gan Eiropā, gan pasaulē un vēl jo vairāk mūsu Latvijas valstī,” norāda Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

“Piensaimnieku savienība ir nobažījusies par to, kā jutīsies piena piegādātāji, kad burbulis plīsīs un piena cena, kā tas ir bijis 4-5 reizes pēdējo 10  gadu laikā, strauji kritīsies,” saka Šolks.

Piena uzpircēji sākuši rosīties, kopš Polijā uzbūvēts jauns pārstrādes uzņēmums, kuram vajag 3000 tonnu piena dienā. Pašiem sava piena nepietiek. Viņi un arī lietuvieši ir lielie spēlētāji pasaules tirgū, uzsver zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un zemnieku savienība).

“Pie manis bija lielie piena ražotāji, kas saka – ko mums darīt? Mums iesaka būt patriotiem un samierināties ar 27 centiem, kad Lietuvas pārstrādātāji piedāvā 34, pat 35 centus par piena kilogramu. Nu ko es viņiem varu pateikt – patriotisms ir laba lieta, bet bizness ir bizness,” atzīst ministrs.

Piena apjomu samazināšanos Eiropā veicinājuši arī šogad uzsāktie pasākumi, kad zemniekiem maksāja par nenodotajām piena tonnām. Piena ražotājiem tagad ir izvēle un iespējas atkopties pēc grūtajiem gadiem, bet uzņēmējiem jādomā, ko darīt, lai nezaudētu piena piegādātājus.   

Jau ziņots, ka pēc vairāku mēnešu piena iepirkuma cenu krituma nu vidējo cenu izdodas noturēt labā līmenī, pateicoties Polijas piena uzpircēju spiedienam uz Latvijas piena pārstrādi.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti