Panorāma

"Lielo dzintaru" sāks būvēt šomēnes

Panorāma

Sasaukta Valsts operatīvā medicīniskā komisija

Piena ražotāji un tirgotāji nevienojas

Piena cenu jautājumā vienošanos nepanāk; turpinās sarunas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ceturtdien pie sarunu galda sēdušies pienrūpnieku un tirgotāju pārstāvji, lai rastu risinājumu samilzušajā konfliktā par cenu veidošanos, tomēr konkrēts risinājums nav panākts. Vienīgā vienošanās ir par to, ka turpinās pētīt šo problēmu.

Pēc sanāksmes, kas notikusi aiz slēgtām durvīm, Piensaimnieku centrālās savienības vadītājs Jānis Šolks norāda, ka ar šādu paziņojumu par cenu celšanu vajadzējis nākt klajā, jo pusgada laikā piena pārstrādātāji nevarēja konstruktīvi runāt ar tirgotājiem par cenu politiku un nepieciešamo kāpumu.

„Nedrīkstam aizmirst, kāpēc Piensaimnieku savienība nāca klajā ar šādu paziņojumu. Tāpēc, ka jau pusgadu liela daļa mūsu biedru nevarēja konstruktīvi aprunāt nelielu cenu pieaugumu ar tirgotājiem un tādēļ vērsās pēc savienības palīdzības. Tagad ir jau liels solis izdarīts, lai uzņēmēji (tirgotāji un piena produktu ražotāji) savā starpā vienotos par sadarbību,'' atzīst Piensaimnieku savienības vadītājs Jānis Šolks. Viņš piebilda, ka piena produkcijas cenu kāpums ir neizbēgams ne tikai piena izejvielas sadārdzināšanās dēļ, bet arī gaidāmā energoresursu cenu kāpuma dēļ.

Savukārt Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis apliecināja, ka puses uzklausīja viena otru un turpinās sarunas starp konkrētiem uzņēmumiem par cenu kāpumu. Krūzītis pārliecināts, ka cenas nevarētu kāpt pāri 5% un tieši piena cena veikalos, visticamāk, nemainīšoties. Izmaiņas gan varētu piedzīvot jogurtu cenas.

Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis tomēr uzskata, ka šāds piensaimnieku paziņojums ir kā spiediens no augšas un negatīvi ietekmē attiecības. "Man jāsaka, ka tieši tirdzniecības uzņēmumiem un konkrētiem ražotājiem problēmu nav. Sarunas ir ļoti smagas šogad, jo pretēji ierastajai vasaras situācijai, piena cena ir cēlusies. Celsies cena arī energoresursiem, bet patērētāju maciņš palicis tāds pats un diemžēl vidējais pirkums pēdējos gados samazinājies zem pieciem latiem. Tas nozīmē, ka izdevumu grozs ražotājiem un tirgotājiem ir tikai pieaudzis, un šajā brīdī vieņiem nav jātraucē vienoties par cenu politiku."

Par abu pušu nevienprātību liecina arī šādi komentāri. „Nepietiek ar vienu apņemšanos, ka mēs nepacelsim cenas – reālā dzīve, elektrība, un gāze ceļas...”, saka Šolks. „Nekad cenas necelsies vienādi – ja celsies, tad par dažiem procentiem, nevis radīs šoku pašiem un citiem,” bilst Krūzītis.

Tāpat Krūzītis norādīja, ka tirgotājiem ar ražotājiem par cenu politiku jāvienojas tā, lai patērētāji to neizjūt kā šoku. Savukārt Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe norāda, ka dažiem produktiem patiešām arī ir līdz 45 procentu liels uzcenojums un piena produktu cena ir pieaugusi pasaulē, bet vienīgais risinājums ir ražotāju un tirgotāju cieša sadarbība arī turpmāk.

"Piena pārstrādes uzņēmums ir spiests celt cenu un arī gatavais produkts ir dārgāks, bet priekš Latvijas tirgus problēma ir tā, ka iedzīvotājiem nav liela pirktspēja. Ražotāji ar tirgotājiem spiesti runāt un vienoties, kā vietējā tirgū šo cenu ne tik augstu pacelt. Jo tiem piena pārstrādātājiem, kas strādā eksporta tirgos, problēmas nav, bet tiem, kas strādā tikai Latvijas tirgū, viņiem iepirkuma cena ir kāpusi, bet pārdot dārgāk viņš nevar. Tiem tiešām rodas problēmas," skaidro Gulbe.

Lai arī abām pusēm šodien cenu konfliktā risinājumu neizdevās panākt, gan piensaimnieki gan tirgotāji solīja to meklēt tā lai pēc iespējas mazāk ciestu patērētājs.

„Vajag runāt tieši ražotājam ar tirgotāju, lai atrisinātu šo situāciju, jo katram uzņēmumam ir pilnīgi dažāda situācija. Vienam varbūt šobrīd jārūpējas par pienu, otram – par sieru, trešajam - varbūt par jogurtu. Nekad cenas necelsies visiem produktiem vienādi. Mūsu mērķis būtu – ja tās celtos, tad par dažiem procentiem, bet ne tik daudz, lai būtu šoks pašiem un arī pircējiem,” sacīja Krūzītis.

Pienrūpniekus un tirgotājus sākt sarunas aicināja zemkopības ministre Laimdota Straujuma, viņa pēc tikšanās norādīja, ka abas puses tiešām gatavas runāt, meklēt kompromisus. Ministrija uzsver - svarīgi, lai lauksaimnieciskās produkcijas gala patērētājs varētu nopirkt Latvijas produkciju par adekvātu cenu un šī cena nemainītos. Pēc viņa teiktā, Latvijā ir 39 pārstrādes uzņēmumi, kuriem jāmeklē risinājumi, lai nepamestu Latvijas tirgu.

Savukārt Lauku konsultāciju centra valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimmmermanis norāda, ka „interesanti ir vērot diskusiju – netiek runāts par pamatu – zemnieku – kā viņu tas ietekmē. Piena cena veikalos pieaugusi par 13 santīmiem, te ir atšķirības, vairāk maksā par piena apjomu, nevis par kvalitāti.”

„Zemnieku uzskata par slaucamu govi – visi, kas grib, piestāda rēķinus, un mums nav kur likties. Ja es Tukumam saku – man tak vajag vairāk, man nav sliktāks piens, atbild – nē, nevar.18.38 Piena pārstrādātāji un veikali – viņi tikai uz mūsu rēķina dzīvo,” secina z/s „Vārpas” saimniece Zelma Šāgina.

Jūlijā piena pārstrādātāji nāca klajā ar paziņojumu, ka drīzumā vēlas celt piena un piena produktu cenas par 5%-6%, kas ir jāsedz tirgotājiem, samazinot savu uzcenojumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti