Panorāma

Centrāltirgus pārtraucis sadarbību ar pārtikas kontrolieriem

Panorāma

Līgošanas iespējas galvaspilsētā

Piena cenas krītas, draud ganāmpulku likvidācija

Piena cenas krīt; draud ganāmpulku likvidācija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Līgo svētkos, kā allaž, būtiski pieaug siera patēriņš un arī pienu pērk vairāk, jo daudzi sieru gatavo saviem spēkiem mājas apstākļos. Taču kopumā piena lopkopības nozare Eiropā šobrīd ir smagā situācijā un vissmagāk Baltijas valstīs un Somijā - valstīs, kuras līdz pērnā gada augustam bija cieši saistītas ar Krievijas tirgu. Piena iepirkuma cenas joprojām krītas un daudzi piensaimnieki sāk domāt par ganāmpulku likvidāciju.

Labi koptas, apaļīgas un pienīgas "Brīvzemnieku" saimniecības govis pacietīgi griežas karuselī un gaida savu kārtu pie slaukšanas aparāta. Govju labturībā šeit ieguldīts tik liels darbs, ka grūti pat pieļaut domu, ka lopiņus varētu nākties likvidēt. Nesen uzcelta jauna kūts, katrai govij ir sava salmu guļvieta, kur atpūsties, un birste, kas pakasa muguru. Arī barība tiek gatavota no pašu audzētiem graudiem un siena.

"Vienīgais, ko mēs nesamazinām, tā ir lopu barošana. Sava skābbarība, sabalansējam barības devas, jo es zinu - ja neieguldīsim šeit, tās naudiņas būs vēl mazāk," saka zemnieku saimniecības "Brīvzemnieki" saimniece Gunta Biteniece.

"Brīvzemnieku" saimniecībā piena litra pašizmaksa ir 30 eiro centi, par pienu viņi saņemot 23 eiro centus. Septiņi eiro centi mīnusos ik dienas. Bet degvielas un elektrības cenas aug, kredīti jāmaksā.

"Jautājums, cik ilgi šī krīze turpināsies, jo ilgstoši dzīvot zem pašizmaksas nevar neviens uzņēmējs, ne tikai piensaimnieki. Mums pašlaik piena cenas samazinājušās par 28 procentiem. Vairāk uz riska robežas ir tie, kas nedaudz atpakaļ sadūšojās un investēja lielos projektos lopkopībā, ņēma bankas kredītus," pauž Gunta Biteniece.

Pārstrādātājus "Brīvzemnieku" saimniece nevaino - jaunus noieta tirgus atrast ir ļoti grūti. "Cilvēki ļoti strādā, bet nav iespējas uzreiz pārorientēties. Par Ķīnas tirgu runājot - tas nenotiek tik ātri. Uz daudzām valstīm mūsu produkcija iet, bet tas nav tik lielos daudzumos. Ir tirgi, kuri nobrūk, paliek neizmaksāta naudiņa. Ir dažādi," norāda Gunta Biteniece.

Bez atbalsta no Eiropas Latvijas piensaimniekiem neiztikt, kamēr nostabilizējas piena cena pasaulē un mūsu pārstrādātāji atrod jaunus noieta tirgus, atzīst Eiropas Savienības lauksaimnieku organizācijas "Copa" viceprezidente Maira Dzelzkalēja.

"Par to esam visi Eiropas lauksaimnieki jau sprieduši - nepieciešams ātrāk izmaksāt platību maksājumus, kā arī zemniekiem izmaksāt visus iespējamos atbalstus, lai viņi spētu sagaidīt to brīdi, kad situācija piena nozarē uzlabosies. Situācija uzlabosies, tikai jautājums, kurš un cik ilgi spēs izturēt," saka Maira Dzelzkalēja.

Latvijas lauksaimnieki ir sīksti, iespējams, ka izturēs. Cerība ir un Jāņu diena vēl priekšā. Līgo dienā kūtis izpušķotas ar meijām, uz piena mājas jumta sēž kārumnieks kaķis, bet virs kūts dižojas gailis, atgādinādams, ka slaucējām jāceļas agri. Pirmā slaukšana jau pus četros no rīta, un piena straumēm nevajadzētu apsīkt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti