«Piena ceļš» kopā ar Igaunijas kooperatīvu plāno par 100 miljoniem eiro būvēt piena pārstrādes rūpnīcu Igaunijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas piena ražotāju kooperatīvs "Piena ceļš" plāno apvienoties ar Igaunijas kooperatīvu "E-Piim'' un kopīgi par apmēram 100 miljoniem eiro būvēt piena pārstrādes rūpnīcu Igaunijā, kur pārstrādāt abu kooperatīvu biedru - Latvijas un Igaunijas zemnieku - pienu, pastāstīja lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības "Piena ceļš" valdes priekšsēdētājs Raimonds Misa.

Informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" liecina, ka "Piena ceļš" ir pieņēmis lēmumu par reorganizāciju kopīgi ar Igaunijā reģistrētu kooperatīvo sabiedrību ''E-Piim'', saplūstot ar Igaunijā jaundibināmo sabiedrību ''E-Piim Societas Cooperativa Europaea Limited".

Misa skaidroja, ka kooperatīvu apvienošanās mērķis ir stiprināt pārstādi. ""Piena ceļš" ir kooperatīvs, kurš kopš sākta gala ir atbalstījis savu pārstādi - mums pieder uzņēmums "Jaunpils pienotava". Tagad kopā arī igauņiem celsim jaunu, lielu piena pārstrādes rūpnīcu Igaunijas vidienē," reorganizācijas mērķus skaidroja Misa.

Pēc viņa teiktā, projekts, kas paredz celt piena pārstrādes rūpnīcu, jau ir Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļu administrējošās iestādes apstiprināts un drīzumā varētu sākties rūpnīcas celtniecība. Investīciju projekta realizācijai nepieciešamos finanšu resursus nodrošinās abas puses, rūpnīcas būvniecībai tiks piesaistīt ES fondu līdzekļi, banku finansējums un arī privātu investoru līdzekļi, taču netiks ieguldīta zemnieku nauda. Kopumā rūpnīcas būvniecība izmaksās apmēram 100 miljonus eiro un tās celtniecībai būs atvēlēts vairāk nekā gads.

Plānots, ka jaunā rūpnīca pārstrādās apmēram ceturto daļu no Latvijas un Igaunijas kopējā piena apmēra.

Rūpnīca taps Igaunijā, nevis Latvijā, jo Igaunijas puse projektu izstrādāja, saņēma tā realizācijai ES un Igaunijas valsts atbalstu, kā arī "E-Piim" ir izdevies rast ļoti labu noieta tirgu, piebilda Misa.

Vienlaikus viņš piebilda, ka "Jaunpils pienotava" kā līdz šim turpinās strādāt un tās darbībā nekas nemainīsies, izņemot to, ka uzņēmumam turpmāk būs vairāk īpašnieku - gan latviešu, gan igauņu zemnieki. Savukārt "Piena ceļa" biedri būs īpašnieki piena pārstrādes rūpnīcām Igaunijā.

Misa pauda, ka arvien vairāk kooperatīviem Latvijā nākotnē būtu jāapvienojas, lai stiprinātu pozīcijas tirgū un sasniegtu attīstības mērķus.

"Apvienoties ir absolūti nepieciešams. Latvijā patlaban vērojamā situācija - 33 piena kooperatīvi - uz tik mazas teritorijas ir absurds.

Tā noteikti nav nākotne. Eiropā ir pierādījies, ka nākotne ir stipriem zemnieku kooperatīviem, ko pierāda "Valio" un poļu lielie kooperatīvi. Nākotne ir apvienoties," sacīja Misa, piebilstot, ka "Piena ceļš" lēmumu apvienoties tieši ar "E-Piim'' pieņēmis, pateicoties abu kooperatīvu līdzīgai darbības filozofijai un atbalstam biedru piena pārstrādei.

Misa arī pieļāva, ka nākotnē "Piena ceļam" un "E-Piim'' varētu pievienoties vēl kāds kooperatīvs. Viņš gan atzina, ka apvienošanās process esot ārkārtīgi sarežģīts, tāpēc sākotnēji apvienosies tikai divi minētie kooperatīvi. Kad tas būs noticis, tad tiks izskatītas iespējas paplašināties.

Informācija "Latvijas Vēstnesī" liecina, ka kreditori var pieteikt savus prasījumus "Piena ceļa" juridiskā adresē - Daudzeses ielā 6C - 33, Rīgā viena mēneša laikā.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "Piena ceļš" 2018. gadā strādāja ar 18,065 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 9,3% vairāk nekā gadu iepriekš, un 140 266 eiro peļņu, pretēji zaudējumiem gadu iepriekš.

Piena ražotāju kooperatīvs "Piena ceļš" ir dibināts 2004. gadā. Kooperatīva pamatdarbības veids ir piena, liellopu, teļu un lopbarības graudu iepirkšana un realizācija.

Informācija "E-Piim" mājaslapā liecina, ka kooperatīva īpašnieki ir vairāk nekā simts vietējo piensaimnieku, un tas ir viens no lielākajiem siera un sviesta ražotājiem Igaunijā. Vairāk nekā 120 000 tonnu vietējā svaigpiena ik gadu tiek izmantoti kooperatīva pienotavā, lai ražotu sieru, sviestu un piena pulveri.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti