Panorāma

Sākts kriminālprocess par negadījumu Mārupē

Panorāma

Tiesa noraida prasību

Pielaides valsts noslēpumam neesamība nekavē "Citadeles" pārdošanu

Pielaides valsts noslēpumam neesamība nekavē «Citadeles» pārdošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jau trešdien Privatizācijas aģentūras jaunā valde plāno parakstīt līgumu ar "Ripplewood Holding" par bankas "Citadele" valsts akciju pārdošanu. Taču vienam no valdes locekļiem - Ģirtam Freibergam aizvien nav pielaides valsts noslēpumam, kas pirms parakstīšanas viņam liedz iepazīties ar drošības iestāžu atzinumiem. Ekonomikas ministrijā pieļauj, ka šis apstāklis varētu būt par iemeslu darījuma tiesiskuma apstrīdēšanai. 

Kaut arī abu jauno Privatizācijas aģentūras valdes locekļu rīcībā ir visas pilnvaras, lai trešdien parakstītu līgumu ar "Ripplewood", vienam no viņiem - Ģirtam Freibergam aizvien nav pielaides valsts noslēpumam. Tās iegūšanai būtu nepieciešams vismaz mēnesis. Pats Freibergs ar dokumentu iesniegšanu Satversmes aizsardzības birojā nolēmis nesteigties.

„Izvērtējot prioritātes un ņemot vērā, ka no dokumentu iesniegšanas paies vēl mēnesis, kā arī  būs nepieciešama papildu informācijas sniegšana, esmu nolēmis šo papīru aizpildīšanu atlikt uz pāris dienām. Man prioritāte ir iepazīties ar “Citadeles” akciju pārdošanas darījumu,” skaidroja Freibergs.

Privatizācijas aģentūras iekšējie normatīvie akti gan prasa no uzņēmuma valdes locekļiem pielaidi darbam ar valsts noslēpumu. Freibergs nedomā, ka šajā posmā tā būtu obligāta. Līdzīgi domā arī ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis. Amatpersonas uzsver, ka  bankas pārdošanas līgumam noteikts vien ierobežotas pieejamības dokumenta statuss, kam īpaša pielaide nav vajadzīga.

Citādāk gan ir ar drošības iestāžu izvērtējumu par potenciālajiem pircējiem. Tas ir klasificējams kā valsts noslēpums un tādēļ ar to iepazīties jaunais PA valdes loceklis nevarēs.

Freibergs uzsver, ka, liekot parakstus  uz dokumentiem, viņš paļausies gan uz valdības doto mandātu, gan to, ka ar izvērtējumu ir iepazinies PA valdes priekšsēdētājs Vladimirs Loginovs. Ekonomikas ministrs gan neizslēdz, ka šo apsvērumu kāds varētu izmantot, lai pēcāk mēģinātu apstrīdēt līguma slēgšanu, taču šāda iespēja ir maz ticama.

„Ja likumus sāksim interpretēt formāli, tad droši vien kāds varētu atrast iemeslu un nolemt, ka valdes loceklis nevarēja iepazīties ar visiem dokumentiem. Bet, ja mēs sāksim iet šo ceļu, tad visiem ministriem, kas strādājuši bez pielaides,  acīmrezot arī nebija pilnas informācijas. Tad mēs sāksim apstrīdēt visus valdības lēmumus, un tad valstī iestāsies vājprātīga situācija,” pauda ministrs.

Līgumu par valstij piederošo 75% bankas "Citadele" pārdošanu ASV investīciju kompānijas "Ripplewood Holdings" īpašnieka Tima Kolinsa vadītajai starptautiskajai investoru grupai Privatizācijas aģentūras valde nolēmusi parakstīt jau trešdien. 

Jau ziņots, ka pirmdien ieceltā jaunā Privatizācijas aģentūras valde varētu jau līdz valdības maiņai parakstīt par iepriekšējās valdes atkāpšanās iemeslu kļuvušo bankas „Citadeles” pārdošanas līgumu. Tiesa, tas nebūs pašmērķis, un valde arī apšauba, ka jebkura saprātīga nākamā valdība varētu mēģināt apturēt darījumu.

Valdība atbalstītā bankas pārdošanas līguma nosacījumi paredz, ka "Ripplewood Holdings" bankas akcijas varēs pārdot pēc diviem gadiem. Latvijas valdība akceptēja ASV fonda "Ripplewood Holdings" izteikto bankas "Citadele" iegādes piedāvājumu. Tas paredz, ka 25% bankas "Citadele" akciju iegādāsies "Ripplewood Holdings", 50% iegūs patlaban publiski nenosaukti investori, bet 25% kapitāldaļu savā īpašumā saglabās Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti