Dienas ziņas

Pedagogu paaudžu maiņa

Dienas ziņas

Skolēniem, iespējams, būs jāmācās arī vasarā

Piekrastes zvejniekus tracina roņi un nodokļi

Piekrastes zvejniekus tracina roņi un nodokļi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Nozvejas kvota reņģēm nākamgad samazināta par 11%, bet nēģu ar katru gadu Gaujā ir aizvien mazāk. Tas nozīmē - piekrastes zvejniekiem darba nav daudz un nesanāk strādāt pilnu slodzi, bet no nākamā gada minimālais sociālo iemaksu slileksni ir noteikts kā no minimālās algas, līdz ar to nodoklis jāmaksā kā par pilnu slodzi.  

Carnikavas ''Lestes'' brigādes vīri jau pēc septiņiem no rīta kāpj laivās, bet izceltajos murdos zivju gan tikpat kā nav. Neesot pareizais vējš, turklāt nēģus atkal apkošļājuši zvejnieku lielākie ienaidnieki - roņi.

Zvejnieks Jānis Krastiņš stāsta, ka iepriekš roņi “nenāca Gaujā iekšā un negrauza nēģus, bet tagad jūrā nav ko ēst un viņi meklē [barību]”.

Brigādei ir licence uz 57 murdiem, un noiets nēģiem būtu, vien nozvejot ar katru gadu var arvien mazāk.

Labāk sokoties ar reņģu zveju pavasarī, un tas arī esot vienīgais laiks, kad zvejniekiem var nodrošināt pilnu darba dienu, bet jaunais likums paredz, ka sociālais nodoklis vienalga jāmaksā par pilnu slodzi

 SIA''Leste'' valdes loceklis Aldonis Lūkins atzīst, ka nezina, “kā mēs varēsim savilkt galus, būs darbinieku skaits jāsamazina, jātaisa bezalgas atvaļinājumi, kaut kas būs jādomā, bet jau tagad var saprast, ka būs sarežģīti”.

Tiesa, samazināt zvejnieku skaitu nemaz tā īsti nevar, jo, lai jūrā ieliktu reņģu stāvvadu, nepieciešami vismaz septiņi vīri.

“Prasītos lielāks atbalsts, protams, no valsts. Kā paklausies - tur lauksaimniekiem kaut ko kompensē, bet mums visas zivis apēd roņi, un par mums visi ir aizmirsuši. Neviens to īsti nopietni neuztver,” nožēlu pauž zvejnieks Artūrs Jakobsons. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti