Piedāvā par gadu pagarināt autoratlīdzību nodokļu režīmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pilnveidojot jauno minimālo valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) regulējumu, Finanšu ministrijas (FM) darba grupa piedāvājusi pagarināt pārejas periodu iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) īpašajam režīmam autoratlīdzības saņēmējiem par gadu, informēja Finanšu ministrija.

FM darba grupa VSAOI regulējuma pilnveidei piedāvā līdz 2022. gada 31. decembrim pagarināt pārejas periodu IIN režīmam autoratlīdzības ienākuma saņēmējiem.

Tas nozīmē, ka no 2021. gada 1. jūlīja līdz 2022. gada 31. decembrim, ja autoratlīdzības saņēmējs nebūs reģistrējies kā saimnieciskās darbības veicējs, tad autoratlīdzībai piemēros pārejas periodam noteiktās iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes – no gada ienākuma līdz 25 000 eiro autoratlīdzību izmaksātājs ieturēs nodokli 25% apmērā, no ienākuma, kas pārsniedz 25 000 eiro, – 40%, paredz piedāvātās izmaiņas.

Līdz ar to par gadu plānots pagarināt periodu, kad autoratlīdzību izmaksātājs nepiemēros IIN režīma normas. Autoratlīdzības izmaksātāja ieturētais nodoklis aizvien tiktu sadalīts: 80% valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, bet 20% – iedzīvotāju ienākuma nodoklim. 

Ministrija arī iecerējusi, ka turpmāk pašnodarbinātie varēs vienu reizi gadā iesniegt Valsts ieņēmumu dienestā (VID) apliecinājumu par kalendāra gadā plānotajiem ienākumiem. Patlaban apliecinājums jāsniedz par katru ceturksni atsevišķi. 

Tāpat plānots, ka pašnodarbinātie, kas saņem ienākumu no intelektuālā īpašuma, VSAOI 10% apmērā pensiju apdrošināšanai varēs veikt reizi gadā, nevis reizi ceturksnī. Savukārt minimālās VSAOI nebūtu jāveic proporcionāli par tām taksācijas gada kalendāra dienām, kurās darbinieks atrodas dīkstāvē, kas radusies darbinieka vainas dēļ, kā arī par tām kalendāra dienām, kurās darba ņēmējs ir atstādināts no darba, iecerēts piedāvātajās izmaiņās.

Tāpat izstrādāti Ministru kabineta noteikumi “Valsts atbalsta sniegšanas kārtība kultūras un mediju nozarei nodokļu likumdošanas izmaiņu radītās ietekmes amortizēšanai”, kuru mērķis ir sniegt atbalstu tiem uzņēmumiem, kuru darbībā būtisku izdevumu sastāvdaļu veido izdevumi par autoratlīdzību izmaksām un kurus ietekmējušas nodokļu izmaiņas autoratlīdzību saņēmējiem.

KONTEKSTS:

No 2021. gada 1. jūlija stājās spēkā virkne izmaiņu nodokļu jomā Latvijā, kuras Saeima pieņēma 2020. gada nogalē. Izmaiņas skar darba devējus, mikrouzņēmuma nodokļa maksātājus, saimnieciskās darbības veicējus, autoratlīdzības saņēmējus un akcīzes nodokļa maksātājus. 

Tomēr nodokļu izmaiņas, kas skar obligātās sociālās iemaksas, raisīja daudz neskaidrību un kritikas sabiedrībā. Par šīm izmaiņām daudz jautājumu bija arī Valsts prezidentam Egilam Levitam, kurš mudināja koriģēt nodokļu izmaiņas attiecībā uz pašnodarbinātajiem un nepilna laika darbiniekiem. Tādēļ Finanšu ministrijā tika izveidota darba grupa, kas vērtēja šīs izmaiņas

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti