Aktuāli

Iekļaušana graustu sarakstā nav sekmējusi valsts īpašumu sakārtošanu

Aktuāli

Rakstniecības un mūzikas muzejam piedāvā citas telpas

Latvijas Bankas valdes loceklis Harijs Ozols par ātro kredītu kompānijām

Piedāvā noteikt zemākus «griestus» nebanku kredītu procentu maksājumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lai mazinātu ātro kredītu izraisītos riskus, Latvijas Banka piedāvā samazināt griestus nebanku kredītdevēju izsniegto aizdevumu procentu maksājumiem, Latvijas Radio pastāstīja Latvijas Bankas valdes loceklis Harijs Ozols.

Viņš skaidroja, ka ierosinājumi samazināt procentu maksājumu griestus un arī prasīt rūpīgāk vērtēt aizņēmēju maksātspēju palīdzēs samazināt riskus tautsaimniecībai. Pašlaik nebanku sektora procentu maksājumi ir būtiski augstāki nekā banku sektorā, tas samazina cilvēku uzkrājumus un rada maksātnespējas risku, kā dēļ cilvēki varētu gribēt pazust no oficiālā darba tirgus un saņemt algu “aploksnē”.

Ozols norādīja, ka Latvijā procentu maksājumi ir būtiski augstāki nekā kaimiņvalstīs – Lietuvā tie ir no 0,24% līdz 0,15% dienā, Igaunijā aptuveni 0,12% dienā, bet Latvijā no 0,55% līdz 0,25% dienā.

Piedāvātajos grozījumos Patērētāju tiesību aizsardzības likumā varētu noteikt “griestus” aptuveni Igaunijas līmenī.

Grozījumus otrdien, 7.augustā, izvērtēs Saeimas atbildīgā komisija, kurai jāgatavo likuma grozījumi otrajam lasījumam.

Finanšu ministrija pagājušajā mēnesī nāca klajā ar saviem priekšlikumiem nebanku kredītņēmēju aizsardzībai. Tie paredz noteikt maksimālo kredīta summu, ko cilvēks var saņemt, un iespēju pagarināt kredīta atmaksu. Ministrijas ieskatā lietderīgi būtu arī aizliegt pagarināt “ātro kredītu” atmaksas termiņus vairāk nekā divas reizes un ieviest maksājumu grafiku kā obligātu iespēju. Tā kā likuma grozījumi vēl top, sagaidāms, ka arī deputāti nāks ar saviem priekšlikumiem.

Savukārt Ozols Latvijas Radio norādīja, ka ir svarīgi aizdevuma izsniegšanas brīdī izvērtēt jau saņemtos kredītus un aizņēmēja ienākumus, un aizdevējiem būtu jābūt pieejamai pilnvērtīgai vienotai datu bāzei par to.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti