Rīta Panorāma

ĶTR nervozi reaģē uz iespējamo Pelosi vizīti Taivānā

Rīta Panorāma

Intervija ar LAMB prezidentu Juri Zvirbuli un Arturu Smilgu

Intervija ar Elīnu Purmali – Baumani

Pieaugušo apmācību jaunajā kārtā vairāk vilinās nodarbinātos ar zemāku izglītības līmeni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveides programmas jaunajā kārtā vairāk apmācības paredzējusi personām ar zemāku izglītības līmeni. To intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina aģentūras Pieaugušo izglītības departamenta direktorei Elīna Purmale-Baumane.

Pieteikšanās programmas jaunajā kārtā notiks no otrdienas, 2. augusta, līdz augusta beigām. Pusnaktī jau saņemti pirmie pieteikumi, un interese ir ļoti liela. Mācībām var pieteikties visi nodarbinātie, sākot no 25 gadu vecuma, arī strādājoši pensionāri.

"Jāsaka tā, ka šīs kārtas vadmotīvs ir veltīts tieši personām ar zemāku izglītības līmeni, jo līdz šim tieši personas ar augstu izglītības līmeni ir vairāk izmantojušas šo iespēju; no gandrīz 80 000 programmas dalībniekiem 14 000 ir bijuši ar zemu izglītības līmeni,"

teica Purmale-Baumane, skaidrojot, ka ar zemāku izglītības līmeni saprot pabeigtu vai nepabeigtu pamatizglītību vai vispārējo vidējo izglītību, kad cilvēkam nav nekādas profesijas.

Pieaugušo apmācību programmas jaunajā kārtā varēs apgūt virkni dažādu profesiju, piemēram, māsas palīgs, aprūpētājs, betonētājs, dažādas kokrūpniecības, ķīmijas, vides nozares profesijas.

"Un būtisks uzsvars ir uz digitālo prasmju apguvi iesācējiem tieši pamatlīmeņa programmā, jo, kā mēdz redzam pēc digitālās ekonomikas un sabiedrības indeksa, Latvija vēl nav sasniegusi šo Eiropas līmeni... Mums ir tikai 43% iedzīvotāju, kam ir pamatzināšanas digitālajās prasmēs. (..) Šobrīd jebkurā nozarē šīs prasmes jau ir aktuālas un nepieciešamas, bez tām vairs nevar iztikt," stāstīja VIAA.

Tā kā jaunā kārta apmācībās pieaugušajiem ir "sašaurināta" saistībā ar to, ka tā vairāk vērsta uz nodarbinātajiem ar zemāku izglītības līmeni, finansējuma programmā pietiks un iesaistītās izglītības iestādes varēs veidot vairākas grupas.  Personām ir jāveic līdzmaksājums – profesijas apguvei 5% apmērā no kopējās izglītības programmas summas, bet īsākās programmās digitālo prasmju apguvei – 10% no izglītības programmas summas.

Personas no trūcīgām mājsaimniecībām ir atbrīvotas no mācību maksas. "Tātad viņi mācās par brīvu. Turklāt vēl ir arī ceļu izdevumu kompensācijas un dažādi citi bonusi, ko cilvēki mācību laikā var izmantot," teica VIAA Pieaugušo izglītības departamenta direktore.

Plašāka informācija par nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveides programmu atrodama mājaslapā "Macibaspieaugusajiem.lv".

Pēc Purmales-Baumanes teiktā, laika posmā no 2017. gada gandrīz 80 000 Latvijas pieaugušie nodarbinātie iedzīvotāju ir iesaistījušies šajā programmā un apguvuši kādas zināšanas, prasmes vai profesiju. "Mācās ne tikai jauni cilvēki, bet arī tādi, kam ir 50 un vairāk gadi," teica VIAA pārstāve.

Aptuveni 10% dažādu iemeslu dēļ nepabeidz mācības, taču šiem cilvēkiem ir iespēja mācībās iesaistīties atkārtoti, jo projektā var šo iespēju izmantot divas reizes. Programma noslēgsies nākamā gada decembrī, taču vēl ir "pēdējā iespēja iesaistīties mācībās un iegūt kādas jaunas zināšanas", sacīja aģentūras pārstāve.

VIAA apmācību programmas dalībnieku monitorings liecina, ka programmā iegūtās zināšanas, piemēram, digitālajā jomā, visbiežāk tiek izmantotas esošajā darbā. Savukārt jaunas profesijas izvēlē programmā populārākās profesijas ir namu pārvaldnieks, loģistikas darbinieks, metinātājs, speciālists būvniecības un kokapstrādes jomā.

Projekta "Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide" jeb mācību pieaugušajiem mērķis ir pilnveidot nodarbināto personu profesionālo kompetenci, lai laikus novērstu darbaspēka kvalifikācijas neatbilstību darba tirgus pieprasījumam, veicinātu strādājošo konkurētspēju un darba produktivitātes pieaugumu. To finansē Eiropas Sociālais fonds un Latvijas valsts, ieguldot vairāk nekā 45 miljonus eiro. Projekta īstenotājs ir Valsts izglītības attīstības aģentūra sadarbībā ar Latvijas pašvaldībām, izglītības iestādēm un Nodarbinātības valsts aģentūru. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti