Rīta Panorāma

Labdarības izsolē ASV vāks līdzekļus mūziķiem

Rīta Panorāma

Itālija atvieglos ieceļošanas ierobežojumus

Intervija ar Valsts izglītības attīstības aģentūras direktori Ditu Traidās

Pieaugušajiem iespēja izglītoties – atver pieteikšanos 800 mācību programmās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ceturtdien, 27. janvārī, sākas pieteikšanās Eiropas Savienības (ES) fondu pieaugušo izglītības projektā “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide”. 7. kārtā strādājošie vecumā no 25 gadiem var izvēlēties kādu no gandrīz 800 izglītības programmām, kas ir līdz šim lielākais mācību piedāvājums vienā projekta kārtā, informēja Valsts izglītības attīstības aģentūrā (VIAA).

Šajā kārtā pilnveidot esošās vai iegūt jaunas zināšanas, pārkvalificēties vai iegūt augstāku kvalifikāciju var kopumā 10 darba tirgū pieprasītās nozarēs:

  • uzņēmējdarbības, finanšu, grāmatvedības un administrēšanas;
  • elektronisko un optisko iekārtu ražošanas un informācijas tehnoloģiju;
  • būvniecības;
  • metālapstrādes, mašīnbūves un mašīnzinību;
  • transporta un loģistikas;
  • enerģētikas;
  • kokrūpniecības;
  • drukas un mediju tehnoloģiju;
  • ķīmiskās rūpniecības nozarē;
  • mākslas nozares dizaina un radošo industriju sektoros.

"Izglītošanās mūža garumā ir darba tirgus diktēta nepieciešamība, un mūsu uzdevums ir nodrošināt, lai profesionālās izaugsmes iespējas būtu pieejamas ikvienam. Iepriekšējā uzņemšanas kārtā saņēmām vairāk nekā 20 tūkstošus mācību pieteikumu, un tas apliecina, ka iedzīvotāju interese par jaunu zināšanu un iemaņu apguvi, un savas profesionālās kvalifikācijas celšanu saglabājas pieprasīta un ļoti augsta. Nozīmīgi, ka arī šoreiz pieteikties pieaugušo mācībām var arī cilvēki ar šobrīd darba tirgus prasībām nepietiekamu izglītības līmeni, tā vairojot savas izredzes un konkurētspēju darba tirgū," teica VIAA direktore Dita Traidās.

Mācību piedāvājums ir veidots, balstoties uz darba tirgus aktualitātēm, lai iedzīvotāji iegūtās zināšanas un prasmes varētu pielietot savā ikdienas darbā, palielinot konkurētspēju darba tirgū vai īstenojot karjeras izaugsmi savā profesijā.

Visvairāk izglītības programmu šajā kārtā – aptuveni 370 – pieejamas  uzņēmējdarbības, finanšu un grāmatvedības administrēšanas nozarē, elektronisko un optisko iekārtu ražošanas un informācijas tehnoloģiju nozarē pieejamas 119 programmas, bet būvniecības nozarē strādājošie var izvēlēties kādu no 70 izglītības programmām. Mācību piedāvājumā ir iespēja apgūt specializētas zināšanas, piemēram, tāmēšanu, traktortehnikas vadīšanu vai betonēšanu, ainavu arhitektūru, programmēšanu, datu apstrādi, datordizainu, e-komerciju, elektrotīklu ekspluatāciju un vēl daudzas citas izglītības programmas.  

Traidās Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja, ka piedāvājums ir tik plašs, ka patiešām cilvēks var nedaudz apjukt.

Viņa atzīmēja, ka interesentiem izglītības programma mājaslapā "macibaspieaugusajiem.lv" jāpēta un jāizvēlas ļoti uzmanīgi, jo daļa no mācībām var būt attālināti. 800 izglītības programmas pieteikušās īstenot kopumā 60 izglītības iestādes – gan privātas, gan pašvaldības, gan valsts.

Pieteikšanās 7. mācību kārtā ilgs līdz 24. februārim. Mācību grupu komplektēšana un mācību uzsākšana plānota no šī gada marta līdz maija beigām.

VIAA informēja arī, ka kopš projekta uzsākšanas 2017. gadā, piecu gadu laikā, mācības kopumā uzsākuši apmēram 59 000 nodarbināto, no kuriem vairāk nekā 43 000 mācības jau ir pabeiguši.  Strādājošie ar zemu izglītības līmeni vairāk izvēlas apgūt praktiskas iemaņas tādās nozarēs kā metālapstrāde, kokrūpniecība, ēdināšana u.c. Savukārt iedzīvotāji ar jau iegūtu augstāko izglītību izvēlas apgūt izglītības programmas, lai celtu savu kvalifikāciju jau konkrētās profesijās vai iegūtu jaunu izglītību.

Lai motivētu Latvijas strādājošos iedzīvotājus pieteikties izglītības programmām, lielāko daļu mācību izmaksu sedz ES fondi un valsts.

Piesakoties kādā no profesionālās tālākizglītības programmām, strādājošā līdzmaksājums ir 5%, savukārt, izvēloties mācīties profesionālās pilnveides izglītības programmā, profesionālās izglītības programmas modulī vai studiju kursā, strādājošā līdzmaksājums ir 10%, bet ES fondi un valsts finansējums attiecīgi 90% - 95%. Nodarbinātajiem no maznodrošinātām vai trūcīgām mājsaimniecībām mācības ir bez maksas.

Mācībām var pieteikties strādājoši un pašnodarbināti Latvijas iedzīvotāji vecumā no 25 gadiem līdz neierobežotam vecumam, tostarp jaunie vecāki bērna kopšanas atvaļinājumā, saglabājot darba attiecības, un strādājoši pensionāri, kā arī personas ar alternatīvo statusu. Katrs strādājošais projekta laikā var mācīties divas reizes. Pieteikties iespējams mācībām 2 izglītības programmās, taču vienlaicīgi varēs mācīties tikai vienā izglītības programmā. Šajā kārtā mācības notiks gan attālināti, gan klātienē, tāpēc VIAA aicina sekot līdzi katras izglītības iestādes sniegtajai informācijai par mācību procesa norisi un nepieciešamo materiāltehnisko nodrošinājumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti