Pieaudzis «Altum» apstiprināto aizdevumu skaits biznesa uzsācējiem; arī Latgalē labi rezultāti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šā gada pirmajā pusgadā "Altum" apstiprināto aizdevumu skaits biznesa uzsācējiem pieaudzis par 43%, salīdzinot ar līdzīgu laika periodu pirms pandēmijas – 2019. gadā. Apstiprināto aizdevumu kopējā summa ir 7,43 miljoni eiro.

Pieaudzis «Altum» apstiprināto aizdevumu skaits biznesa uzsācējiem; arī Latgalē labi rezultāti
00:00 / 04:49
Lejuplādēt

Pieaug apstiprināto aizdevumu skaits

„Pieaugums, iespējams, ir skaidrojams ar pandēmiju, krīzi. Daudzos gadījumos tā tieši akcentē biznesa iespējas vai varbūt dod stimulu realizēt sen izlolotu vai paralēli lolotu ideju – uzsākt savu uzņēmējdarbību vai viņu nedaudz paplašināt.” Tā pieaugumu par 43% skaidro Attīstības finanšu institūcijas "Altum" valdes loceklis Jēkabs Krieviņš.

Visvairāk aizdevumu uzņēmējdarbības sākšanai izsniegti lauksaimniecības, pakalpojumu un ražošanas nozarē.

„Aizdevuma summas šeit ir salīdzinoši nelielas. Vidējā summa apmēram būs 25 tūkstoši eiro. Maksimālā summa, ko mēs šeit varam izsniegt, ir līdz 150 tūkstošiem eiro. Biznesa uzsācēju segmentā mēs parasti izsniedzam 7 līdz 8 miljonus eiro katru gadu. Šogad izskatās, ka varētu būt vairāk,” norādīja Krieviņš.

Latgalē labs rādītājs

Latgales reģionā no kopējiem aizdevumiem tiek izsniegti apmēram 16%. Kā atzīst Jēkabs Krieviņš, tas ir pietiekami labs rādītājs. Artjoms Gekišs ir viens no "Altum" aizdevuma saņēmējiem. Viņš Krāslavas novada Andrupenes pagastā ražo alu.

„Iesala alus ražošana, pēc tādas Eiropas un starptautiskās klasifikācijas kā mikro brūzis. Apjoms, ko es maksimāli varu ražot, ir līdz 50 tonnām gadā,” pastāstīja uzņēmējs.

Alus gatavošana ir Gekiša hobijs jau gandrīz desmit gadu garumā. Tagad hobijs pārtapis biznesā. Pirmo alus partiju klientiem Gekišs sāka piedāvāt šajā vasarā zem zīmola "Brūzis Murza".

„Doma par savu lielāku brūzi virmoja galvā jau vairākus gadus.

Pienāca tāds moments, ka bija izsludināti konkursi, kad bija iespēja ar Eiropas Savienības atbalstu nopirkt iekārtas un attīstīt to savu uzņēmumu. Līdz ar to pieķēros šai iespējai un virzīju tālāk. Lai savai idejai dabūtu finansējumu, vērsos arī "Altum". Dabūju aizņēmumu iekārtu iegādei, veiksmīgi realizēju savu projektu,” pastāstīja uzņēmējs.

Pašlaik sortimentā ir divi alus veidi, tiek strādāts, lai klāstu varētu paplašināt. Gatavošanas process notiek vien paša un ģimenes spēkiem, tomēr, palielinot apjomus, būs jādomā arī par darbiniekiem, plāno Gekišs.

Arī Zandai Trukšānei no Ludzas bija nepieciešams "Altum" aizņēmums, lai varētu attīstīt ģimenes biznesu, kas no mājražošanas izauga līdz nopietnākai ražošanai.

„Mūsu darbības sfēra ir bioloģiskā pārstrāde. Sākām jau mēs savās jaunajās telpās ražošanu no pagājušā gada otrās puses. Pamatprodukti, kas mums ir – biogaršvielas, biotējas un biosukādes,” pastāstīja uzņēmēja.

Aizņēmums bija nepieciešams, lai varētu īstenot Lauku atbalsta dienesta (LAD) "Leader" programmas projektu. „„Leader” programmā mēs startējām, lai izveidotu lielākas telpas un iegādātos pamatlīdzekļus, iekārtas. Lai varētu jau lielākos apjomos strādāt, paši sev radīt darbavietu, un "Altum" mums palīdzēja realizēt projektu. Visiem projektiem ir savs līdzfinansējums, sākumā ir jāiegulda sava nauda, un tikai tad LAD apmaksā to savu atbalsta procentu. Līdz ar to "Altum" bija tāds labs palīglīdzeklis, lai realizētu šo projektus,” norādīja uzņēmēja.

Attīstības finanšu institūcijā "Altum" secinājuši, ka biznesa idejas kļuvušas pārdomātākas. Pieteikumi esot daudz kvalitatīvāki. Par to liecina arī mazāks noraidīto aizdevumu īpatsvars. Proti, 2019. gada pirmajā pusgadā apstiprināti 84% no iesniegtajiem aizdevumu pieteikumiem, bet šā gada pirmajā pusgadā – 88%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti