Pie parāda atlaišanas iedzīvotāju ienākuma nodokli nepiemēros vēl divus gadus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) pie pilnīgas vai daļējas parāda atlaišanas nepiemēros vēl divus gadus, paredz Saeimas ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstītās izmaiņas.

Saeimas deputāts un likumprojekta ziņotājs Edgars Putra (Zaļo un Zemnieku savienība) Latvijas Radio skaidroja, ka situācija ar pirmskrīzes parādiem risinās lēni un potenciāli iespēja vienoties ar banku par parādu atlaišanu, ka par to nebūtu jāmaksā nodoklis, ir 12 000 parādnieku.

Bankas gan līdz šim spēja uzrunāt tikai 8600 parādnieki, jo daļa cilvēku ir ārzemēs, daļa, iespējams, vienkārši baidās un slēpjas, un daudzi savu parādu dēļ ir “ēnu ekonomikā”.

Putra piekrita, ka parādnieku skaits nav ļoti liels, taču mums ir svarīgs katrs, kurš iziet no ēnu ekonomikas. 

Termiņš, kurā ļauj nemaksāt nodokli par parāda atlaišanu, pagarināts jau trešo reizi, un Putra stāstīja, ka katru reizi deputāti vērtē situāciju un to, cik klientu panākuši vienošanos ar bankām, jo mērķis ir nepasliktināt situāciju. Savukārt, ja termiņu vairs nepagarinās, pēc 2020.gada parādniekiem vienalga būs iespēja risināt šo jautājumu maksātnespējas ceļā. 

Izmaiņas paredz, ka ar nodokli netiks aplikts ienākums, kas aizdevuma (kredīta) saistību samazināšanas vai dzēšanas rezultātā gūts laika posmā no 2011.gada 1.janvāra līdz 2020.gada 31.decembrim.

Patlaban nodokli nepiemēro, ja parāds atlaists līdz šī gada beigām.

2015.gada martā Latvijas lielākās bankas uzņēmās sākt pirmskrīzes laikā izveidojošos fizisko personu kredītu atlikumu dzēšanu vai nozīmīgu samazināšanu, noslēdzot civiltiesiskas vienošanās.

Līdz 2018.gada februāra beigām iniciatīvu atbalstījušās bankas ir tikušās ar 8622 fiziskām personām, no kurām vienošanās tika nostiprināta līguma formā ar 2050 personām. Savukārt līdz šī gada 1.martam 1310 gadījumos vienošanās ir pilnīgi izpildītas un parādsaistības ir dzēstas. 740 gadījumos vienošanās izpilde tiek turpināta un lielākās daļas izpilde gaidāma 2018.gada laikā. No uzrunātajām personām ap 2700 personu ir izvēlējušās fizisko personu maksātnespējas risinājumu. Nedaudz mazāk par 4000 personu sarunas par pilnīgu vai daļēju parādu atlaišanu pēc pašu lēmuma nepabeidza.

Kredītiestādes ir informējušas par diviem izplatītākajiem iemesliem, pirmkārt, bez banku parādiem personām ir arī citas neizpildītas saistības, piemēram, nodokļu parādi un parādi citiem kreditoriem, un banku vienpusējā parādu atlaišana vai samazināšana viņu stāvokli neuzlabotu, otrkārt, parādu esamība netraucē personu dzīvei.

Bankas, kuras nodarbojas ar parādu restrukturizāciju, ir novērojušas, ka pēc parādu samazināšanas apmēram 20% gadījumos klienti atjauno sakarus ar bankām, tiek atvērti konti un redzams legāls šo kontu apgrozījums jeb notiek iziešana no "aplokšņu algas zonas". Tas savukārt ļauj secināt, ka fiskālais efekts no parādu atlaišanas ir pozitīvs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti