Dienas ziņas

Apzina Kārsavas novada vēsturisko mantojumu

Dienas ziņas

Grupu "Carousel" pavada uz Eirovīziju

Pašvaldības radīta atpūtas zona traucē uzņēmējus

Pie Burtnieku ezera strādājošās tūrisma firmas satraucas par pašvaldības jaukšanos biznesā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Burtnieka ezeram top ekspluatācijas noteikumi, kuros līdz šim bija plānots iekļaut aizliegumu karavānām jeb kemperiem nakšņot publiskajā peldvietā, jo līdzīgu pakalpojumu piedāvā vairāki uzņēmēji. Līdz šim, apspriežoties ar kempingu saimniekiem, novada deputāti ieceri atbalstīja. Tagad ezera ekspluatācijas noteikumi iesniegti Vides aizsardzības reģionālās attīstības ministrijā bez šī noteikumu punkta. Tas uzņēmējiem liek domāt, ka novads arvien turpinās radīt konkurenci kempingu saimniekiem.       

Burtnieka ezera krastā ir bezmaksas peldvieta, kas ir arī vieta, kur bez maksas nakšņot tūristiem, tostarp arī ar kempingpiekabēm jeb treileriem. Vietējie uzņēmēji arī piedāvā līdzīgu pakalpojumu, tāpēc ir sašutuši par to, ka šī ir negodīga konkurence, ko nodrošina Burtnieku novada pašvaldība. Vietēji uzņēmēji norāda, ka, piemēram, atkritumu izvešana ir maksas pakalpojums, kas tiek darīts par visu novada nodokļu maksātāju naudu.

Iepriekš esot manīts, ka tā saukto kemperu saimnieki šeit atbrīvojas no atkritumiem un arī mazgā kemperu tualetes tvertnes. Tepat divu kilometru attālumā ir privātais kempings “Ezerpriedes”, kas kemperiem nakšņošanu nodrošina par samaksu.

Ik gadu “Ezerpriedēs” tūrisma sezonas laikā nakšņo aptuveni 60 līdz 70 karavānas. Ar tām lielākoties te brauc ārvalstu tūristi, pie kuru piesaistes kempinga saimniece gadiem strādājusi, iekļaujot Burtnieka ezeru dažādos tūrisma ceļvežos un dodoties uz starptautiskām tūrisma izstādēm.

“Novadam tas ir jāsaprot – jebkuram tūristam ir jānes ekonomiskais labums novadam. Nav jēgas no atpūtas vietām un objektiem, ja tie nepienes ekonomisko ieguvumu novadam, jo mēs esam iztērējuši Eiropas Savienības naudu, mēs esam iztērējuši novada iedzīvotāju naudu, kas ienāk caur nodokļiem, es domāju, cilvēkiem ir jāapzinās, ka nav tāda bezmaksas pakalpojuma - par visu kāds ir samaksājis,” klāstīja kempinga “Ezerpriedes” saimniece Zane Jēgere.

Par to, ka ezera krastā karavānām nakšņot varētu liegt, Burtnieku novada dome diskutē jau kopš pērnā gada rudens un šī gada sākumā lēma, ka šovasar publiskajā peldvietā karavānām nakšņošana tiks liegta. Nupat pašvaldība noteikumus apstiprinājusi, pēdējā brīdī šo punktu no tiem svītrojot, jo deputātu vidū radies jautājums - vai ir pareizi liegt iespēju nakšņot arī novada iedzīvotājiem?

Kempinga “Ezerpriedes” saimniece gan skaidroja – noteikums attiecināms tikai uz nakšņotājiem treileros, un ar tiem lielākoties pārvietojas ārzemju tūristi. Domes deputātiem viedokļi par šo tēmu acīmredzot atšķiras.

Burtnieku novada domes priekšsēdētājs Edvīns Straume (“Vienotība”) skaidroja, ka “es vairāk esmu pārliecināts, ka ministrijai (Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija) būs kaut kādi iebildumi, vienalga, vai par šo punktu vai par kādu citu punktu, vēl tā sarakste ar ministriju, es domāju, ka notiks vairākas reizes.”

Viņš atzina, ka ministrijā iesniegti noteikumi, ko dome pārstrādās: “Būtībā jā, es piekrītu. Tas ir brāķis, ko īstenībā dome pieļāva.”

Jautāts, kurš pie tā vainīgs, Straume sacīja, ka “domes sēdes gatavo, kas gatavo, domes vadība un deputāti, nevienu vairāk es tur nevainoju”.

Zane Jēgere savukārt norādīja, ka “veidojas konkurence, kas ir radīta par pašvaldības līdzekļiem un par kuru, tā rupji ņemot, es pati arī vēl piemaksāju”.

“Man ir jāuztur savs uzņēmums un vēl jāpiemaksā par karavānām, kas guļ man blakus. Novads ieguldīs tagad lielu naudiņu atkal no Eiropas fondiem, lai paplašinātu pludmali vesela kilometra garumā uz kempinga pusi, tā varētu teikt. Vai mēs kā vietējie arī vēlamies tur bezmaksas ekskluzīvu autoparkošanu ezera malā, par kuru paši arī maksāsim?” retoriski vaicāja Jēgere.

Otrdien Burtnieka ezera konsultatīvās padomes sēdē par šo jautājumu diskusijas ar novada uzņēmējiem turpināsies. Novada domē apgalvo, ka konkurenci uzņēmējiem nevēlas radīt un šai situācijai meklēs risinājumu, tikmēr uzņēmēji apzinās, ka šajā sezonā nekas tomēr vēl nemainīsies.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti