Pusdiena

Valdība apspriedīs Okupācijas muzeja rekonstrukcijas projektu

Pusdiena

Krievija paziņojusi par savu bruņoto spēku izvešanu no Sīrijas

Pasaules Bankas eksperti veic Latvijas nodokļu sistēmas auditu

Pētot Latvijas nodokļu politiku, Pasaules Bankas eksperti norāda uz ienākumu nevienlīdzību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pasaules Bankas eksperti, kuri jau aptuveni mēnesi strādā pie Latvijas nodokļu politikas auditu, jau secinājuši, ka Latvijā ir augsta nevienlīdzība pēc nodokļu nomaksas. Pētnieki vēl turpina analīzi un pirmo starpziņojumu sola publicēt jūnijā, bet gala rezultāti būs zināmi vien decembrī.

Finanšu ministrija ar Pasaules Banku par Latvijas nodokļu politikas auditu līgumu noslēdza janvārī. Pasaules Bankas eksperti pie šī uzdevuma strādā aptuveni mēnesi, un otrdien, 15.martā, ar darba skici iepazīstināja Saeimas Budžeta un finanšu komisiju.

Pasūtītos darba uzdevumus klāsta Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Ilmārs Šņuciņš: “Pasaules Bankai šajā pētījumā dots uzdevums izvērtēt Latvijas nodokļu sistēmas tādus būtiskākos aspektus kā iespēja uzlabot efektivitāti, konkurētspēju, ieņēmumu palielināšanas iespējas, taisnīguma elementus nodokļu sistēmā. Un tad tas būs Latvijas valdības uzdevums, balstoties uz šo analīzi, pieņemt lēmumus par vidēja termiņa nodokļu politikas uzstādījumiem.”

Pirmajā mēnesī Pasaules Bankas eksperti tikās ar sociālajiem partneriem, kā arī analizēja Latvijas nodokļu sloga rādītājus, salīdzinot tos ar citām Eiropas un pasaules valstīm.

Viena no pētījuma vadītājām Pasaules Bankas vecākā ekonomiste Emīlija Sinota uzsver, ka Latvijas nodokļu sistēma šobrīd nesamazina nevienlīdzību. Īpaši tas attiecas uz mazo algu saņēmējiem: “Nevienlīdzība Latvijā pēc nodokļu nomaksas ir samērā augsta, salīdzinot ar citām Eiropas Savienības valstīm. Fiskālā politika Latvijā nemazina nevienlīdzību tik veiksmīgi kā citās valstīs. Tomēr, ja mēs paskatāmies ārpus Eiropas, tad nevienlīdzība Latvijā nav nemaz tik augsta. Vēl viens nevienlīdzības aspekts Latvijā ir tas, ka nodokļu slogs ir īpaši augsts nodarbinātajiem ar maziem ienākumiem. It īpaši vienam cilvēkam bez bērniem. Mēs veidosim dažādas simulācijas, lai parādītu, kā nodokļu slogs mainās ne tikai atkarībā no mājsaimniecības veida, bet arī no ienākumu apjoma.”

Nevienlīdzības mazināšana ir viens no fokusiem, ko pētniekiem prasa analizēt Finanšu ministrija. Tāpat ekspertiem būs padziļināti jāvērtē, kā samazināt ēnu ekonomiku, paaugstināt ieņēmumus un saglabāt nodokļu sistēmas konkurētspēju.

Pirmo starpziņojumu Pasaules Bankas eksperti publicēs jūnijā. Tajā būs secinājumu par nodokļu iekasēšanas uzlabošanu, ienākumu nodokļa balansu starp darba ņēmējiem un kapitālu, kā arī būs pārskatīts mikrouzņēmumu nodoklis.

Savukārt otrajā posmā, kas noslēgsies decembrī, Pasaules Bankas ziņojums dos rekomendācijas ēnu ekonomikas mazināšanai, kā arī sociālo iemaksu apjoma attiecībai starp darba ņēmējiem un darba devējiem.

Pētījums Latvijai izmaksās 300 000 eiro. Pasaules Bankas secinājumus valdība plāno izmantot gan vidējā termiņa nodokļu politikas pamatnostādņu izveidei, gan arī 2017.gada valsts budžeta izstrādē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti