Pētnieks: Sāk piepildīties drūmās prognozes par «Brexit» ietekmi uz Lielbritānijas ekonomiku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Prognozes par to, ka “Bexit” būtiski ietekmēs Lielbritānijas ekonomiku, nu sāk piepildīties, intervijā Latvijas Radio saka Latvijas ārpolitikas institūta pētnieks Aldis Austers, norādot uz ilgstoši zemo valūtas kursu, kas ietekmējis britu pirktspēju. Tas savukārt var atsaukties uz ražošanu un darba vietām.

Arī ar Lielbritānijas centrālās bankas lēmumu samazināt bāzes procentu likmi līdz vēsturiski zemākajam līmenim var nepietikt, lēš Austers. Tāpēc nepieciešami mehānismi, kas šo soli palīdzētu pārnest uz reālo ekonomiku. Tāpēc banka paplašinājusi aktīvu iepirkšanas programmas un iniciējusi, ka Lielbritānijas valdībai vairāk būtu jāinvestē ekonomikā, lai uzturētu kopējo pieprasījumu.

Turpmākās ekonomiskās situācijas attīstība būs atkarīga arī no Lielbritānijas statusa pēc izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) – vai tā saglabās savu dalību kopējā Eiropas tirgū. “Otrs jautājums ir par to, kā attīstīsies Lielbritānijas tirdzniecības attiecības ar trešajām valstīm, jo pašlaik tās tiek regulētas caur Eiropas Savienības līgumiem. Un izstājoties visi šie līgumi ir jāpārrunā,” norāda Austers.

Trešais aspekts ir migrācija:

“Ja Lielbritānija uzstās uz migrācijas ierobežošanu, tas noteikti ietekmēs Lielbritānijas pakalpojumu sektoru.

Pakalpojumu sektora īpatnība ir tā, ka ir vajadzīgi cilvēki, cilvēkiem ir jāspēj brīvi kustēties pāri robežām. Un to šobrīd izmanto Lielbritānijas finanšu industrija un pasaules trešo valstu kompānijas, kas izveidojušas pārstāvniecības Lielbritānijā, lai iegūtu piekļuvi Eiropas tirgum.”

Lai arī kādas būs sarunas par Lielbritānijas turpmākajām attiecībām ar ES, savstarpējo darījumu apjoms noteikti samazināsies, lēš eksperts.

Iespējamā recesija Lielbritānijā pastarpināti var ietekmēt arī Latviju. “Recesija var nozīmēt, ka daudziem nāksies pamest valsti, jo tur nebūs darba. Un šo cilvēku atgriešanās Latvijā var pozitīvi ietekmēt Latvijas ekonomiku. No otras puses, ja samazinās atlīdzības apjoms Lielbritānijā un nodarbinātības iespējas, tas ietekmēs naudas pārvedumus uz Latviju,” skaidro pētnieks.

Vēl vairāk ietekme būs jūtama tad, ja “Brexit” negatīvi iespaidos Vācijas ekonomiku.

Lielbritānijas izstāšanās no ES gan var nest arī dažus ieguvumus Latvijai. Pirmkārt, tā ir strādājošo cilvēku atgriešanās Latvijā. Otra iespēja ir pasaules kompānijas, kuras līdz šim ir bāzējušās Lielbritānijā, bet nu var izlemt par pārcelšanos uz kontinentālo Eiropu. “Līdz ar to arī Latvija var piedāvāt sevi kā nākamo bāzes vietu. (..)

Tas būtu darbs Latvijas diplomātiskajām un komerciālajām pārstāvniecībām – sākt sarunas, konsultācijas ar trešo valstu lielajām kompānijām un piedāvāt Latviju kā bāzes vietu,” saka Austers.

Ziņots, ka pusotru mēnesi pēc Lielbritānijas referenduma par izstāšanos no ES Nacionālais ekonomisko un sociālo pētījumu institūts paziņoja, ka pēc „Brexit” balsojuma ir 50% iespēja, ka valsts ekonomika ieslīgs recesijā nākamo 18 mēnešu laikā. Savukārt Lielbritānijas centrālā banka nolēmusi samazināt bāzes procentu likmi par 0,25 procentpunktiem – līdz 0,25%, kas ir visu laiku zemākais līmenis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti