Rīta intervija

Pētījums: 60% iedzīvotāju neizprot depozīta sistēmas darbību

Rīta intervija

Latvijai ir īpašas prasības. Tālis Linkaits par vilcienu iepirkumu konkursu

Arnis Sauka: Nelegāli strādājošo imigrantu skaits Latvijā jau mērāms tūkstošos

Pētnieks: Nelegāli strādājošo imigrantu skaits Latvijā jau mērāms tūkstošos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pirms dažiem gadiem ēnu ekonomikas pētnieki jau brīdināja, ka, pieaugot pieprasījumam pēc darbaspēka, var pieaugt arī nelegālā imigrācija. Patlaban šī prognoze ir piepildījusies ar uzviju, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja ēnu ekonomikas pētnieks, Rīgas Ekonomikas augstskolas Ilgstpējīga biznesa centra direktors Arnis Sauka.

Viņš atzina, ka atbilstoši Ēnu ekonomikas indeksam, ko šodien plānots prezentēt konferencē „Ēnu ekonomika Latvijā”, līdztekus jau zināmajām problēmām, proti, aplokšņu algām un ienākumu neuzrādīšanai, arvien aktuālāks kļūst jautājums par darbaspēka neuzrādīšanu. Būtiska daļa no šī neuzrādītā darbaspēka ir nelegālie imigranti, kas tiek nodarbināti būvniecībā un arī citās jomās, uzsvēra Sauka.

"Latvijā varētu būt 17 000 nelegālo darbinieku. No 15 000 līdz 20 000 - grūti pateikt. Atbilstoši robežsardzes [datiem] - 60% apmēram ir būvniecības sektorā, pārējie ir izkaisīti visur.

Iedzīvotāji to redz. Pēdējā laikā parādās jau ziņas - mēs esam Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts, ejam uz attīstību - bet te parādās kaut kādi paverdzināšanas gadījumi. Ir arī drošības riski. Tas lielā mērā ir tādēļ, ka nav kontrolētās imigrācijas politikas," sacīja Sauka.

Viņš trešdien Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) un Rīgas Ekonomikas augstskolas (SSE Riga) ikgadējā konferencē "Ēnu ekonomika Latvijā" iepazīstinās ar prezentāciju "SSE Riga Ēnu ekonomikas indekss Baltijas valstīs 2009.-2018.". 

LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina, ka saskaņa ar jaunākajiem datiem ēnu ekonomika Latvijā pērn turpināja pieaugt. Tas notiek jau otro gadu pēc kārtas, neskatoties uz Latvijas ekonomikas izaugsmi.

Pēc Endziņa teiktā, ekonomiskās izaugsmes laikā ēnu ekonomika parasti samazinās, taču Latvijā jau divus gadus vērojama pretēja tendence. Ēnu ekonomiku audzē arī nelegālās nodarbinātības palielināšanās.

Endziņš neminēja to, cik lielā mērā pērn augusi ēnu ekonomika. 2017. gadā ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā pieauga līdz 22% no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP), liecina ekonomikas pētnieka Saukas iepriekšējā pētījuma dati. 2016. gadā ēnu ekonomikas īpatsvars bija 20,7% no IKP.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti