Pētnieciskie žurnālisti: Īrijas firmu ar ofisu Rīgā saista ar vērienīgu naudas atmazgāšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Īrijā dibinātā kompānija “IOS Group” ar biroju arī Rīgā gandrīz 30 gadus veidojis čaulas kompānijas starptautiskiem klientiem, spēlējot nozīmīgu, taču diskrētu “aizskatuves” lomu vērienīgajās naudas atmazgāšanas shēmās, vēstīja starptautiskais pētniecisko žurnālistu konsorcijs "Organized Crime and Corruption Reporting Project" (OCCRP).

“IOS Group” tika dibināta Dublinā ar nosaukumu “IOS Financial Services” 1992. gadā,  pēc tam “IOS Group” veidoja jau tūkstošiem čaulas firmu Lielbritānijā un  Britu Virdžīnu salās vien, citas firmas reģistrētas arī Panamā, ASV, Honkongā un Kiprā un citviet. 

OCCRP un Lietuvas portāla 15min.lt rīcībā nonākušie dokumenti rāda, ka “IOS Group” čaulas kompānijas radīja pamatus “Troikas naudas atmazgāšanai” - vērienīgajai shēmai, kuru izveidoja un kontrolēja kādreiz lielākā Krievijas privātā investīciju banka “Troika Dialog”.

Šī shēma “skaloja” miljardus dolāru caur ārzonu firmām “Troikas” klientu interesēs, daudzi no šiem klientiem bija Krievijas elites pārstāvji. Sistēma ļāva izpumpēt naudu no Krievijas un to atmazgāt.

OCCRP norāda, ka nav pierādījumu tam, ka “IOS Group” sapratusi savu klientu nodomus vai apzināti piedalītos nelikumīgās darbībās. Taču kompānija izveidoja vismaz 35 no 75 firmām, kuras varētu būt piedalījušās naudas atmazgāšanas shēmā, nodrošinot tām akcionārus un direktorus, kuri nebija nekas vairāk par “izkārtnēm”, lai slēptu patiesos labuma guvējus.      

“Transparency International U.K.” vecākais pētnieks Bens Kodvoks OCCRP norādīja, ka “IOS Group” metodes ārzonu kompāniju izveidošanai un atsevišķos gadījumos arī uzturēšanai ir raksturīgas finanšu noziegumiem un naudas atmazgāšanas shēmām.

OCCRP ziņoja, ka mēģinājumi sazināties ar “IOS Group” caur tās ofisiem Īrijā un Latvijā bijuši neveiksmīgi. Kompānijas interneta mājaslapā bija norādīti kontakttālruņi Rīgā, Kijevā un Maskavā, no kuriem pēdējie divi bija arī palīdzības tālruņi likvidējamās “ABLV” bankas noguldītājiem. Uz zvaniem Kijevā neviens neatbildēja.  

OCCRP norāda uz vēl vienu saikni ar “ABLV” banku. OCCRP noskaidrojis, ka Arvja Šteinberga vadītā “Anderson Baltic SIA”, kurai norādīta tāda pati adrese Rīgā kā “IOS” birojam, pārņēmusi 60% no “ABLV Corporate Services” 2017. gada decembra sākumā – divus mēnešus pirms ASV paziņojuma par “ABLV Bankas” iespējamo saistību ar naudas atmazgāšanu.  

Marketinga materiāli liecināja, ka “ABLV Corporate Services” konsultēja klientus par dažādiem ārzonu biznesa jautājumiem un Eiropas Savienības rezidenta statusa iegūšanu. 

OCCRP dažādos veidos mēģināja sazināties ar Šteinbergu, taču viņš neatbildēja. 

OCCRP ziņoja, ka decembra vidū “Anderson Baltic SIA” nodeva holdinga kompāniju personīgi Šteinbergam, kurš tajā pašā dienā nodeva pusi no jaunieguvuma “ABLV Charitable Foundation”, ko dibināja bankas akcionāri Ernests Bernis un Oļegs Fiļs.  

Rezultātā Šteinbergs tagad kontrolē 30% no uzņēmuma, bet pārējo kontrolē tie paši cilvēki. Bernis un Fiļs neatbildēja uz OCCRP lūgumiem komentēt šo darījumu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti