Dienas ziņas

Šengenas zona jāsaglabā

Dienas ziņas

Pie Brīvības pieminekļa nesaskaņots protests pret bēgļiem

Pēta darba tirgus tendences un izglītības kvalitāti Vidzemē

Pētīs darba tirgus tendences un izglītības kvalitāti Vidzemē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Lai noskaidrotu darba tirgus tendences un  pieprasītākās profesijas Vidzemē, kā arī apzināt, vai izglītības iestādes sagatavo tām atbilstošus speciālistus, Vidzemes Augstskolā uzsākts apjomīgs pētījums. 

Pētījuma iniciatori ir Valmieras pašvaldība un pētījumā iesaistītas visas reģiona profesionālās un augstākās izglītības iestādes, un arī vairāk nekā pustūkstotis uzņēmumu.

Lai pētītu darba tirgus tendences un noskaidrotu uzņēmēju viedokli par to, cik kvalitatīva un viņu vajadzībām atbilstoša ir Vidzemes reģionā esošo profesionālo un augstāko mācību iestāžu sniegtā izglītība, ap 600 uzņēmumu tiek aicināti iesaistīties un atbildēt uz izsūtītajās anketās uzdotajiem jautājumiem.

“Kādas profesijas pārstāvjus piesaistīt šobrīd ir grūti, kādas profesijas būs nepieciešamas nākotnē, kā mainīsies darba tirgus kopumā, varbūt kādas profesijas pavisam izzudīs, varbūt kādas profesijas radīsies no jauna,” anketu saturu raksturo  Vidzemes Augstskolas asociētā profesore Sarmīte Rozentāle.

Augstskolā vērtē, ka jau šobrīd, apzinot profesionālo mācību iestāžu piedāvājumu, var secināt, ka tas ir diezgan vienveidīgs, tāpēc pētījuma rezultātiem un izstrādātajām vadlīnijām vajadzētu būt kā pamudinājumam ko mainīt.

“600 uzņēmumi Vidzemes reģionā būs pateikuši, kāda viņiem ir situācija ar darbaspēku, ko vajag, nu tas  ir tas, uz ko ir jāreaģē. Tur nevar domāt, tas ir vai nav jādara, tur ir skaidra atbilde un uzņēmēji pasaka – mums ir vajadzīgs tas,” norāda  Vidzemes Augstskolas profesore Agita Līviņa.

Viens no uzņēmumiem, kas iesaistījies pētījumā, ir Cēsu koncertzāle. Tur  atceras, ka laikā, kad bija jākomplektē darbinieku komanda, tas nav bijis viegls uzdevums.

“Paradoksāli - neraugoties uz to, ka tik daudz Kultūras akadēmija it kā producē šos speciālistus, reālu speciālistu, kurus var paņemt, nav. Vai arī viņi negrib strādāt šo darbu. Tas liecina, ka kaut kas ir galīgi nepareizi visā šajā sistēmā,” uzskata  SIA “Vidzemes koncertzāle Cēsis” valdes loceklis Juris Žagars.

Savukārt uzņēmums “Valmieras stikla šķiedra” pēdējo gadu laikā pats strādā pie savām vajadzībām atbilstošu speciālistu sagatavošanas, ieviešot Vidzemē duālo izglītību.

“Esam ļoti aktīvi iesaistījušies, lai veidotu šo izglītības sistēmu mazliet profesionālāku, ar profesionālāku pieeju, ar darba zināšanām un iemaņu apgūšanu, un veiksmīgi tas ir īstenojies,” saka AS “Valmieras stikla šķiedra” personāla vadības direktore Doloresa Volkopa.

Uzņēmēji vērtē – pētījums būs sasniedzis mērķi, ja tā secinājumi tiks ņemti vērā un pielietoti praksē. Ar pētījuma rezultātiem plānots iepazīstināt nākamā gada februārī.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti