Pētījumu uzņēmums iesaka pārskatīt Zaļās karotītes privilēģijas valsts iepirkumos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Risku analīzes uzņēmums SIA “FWD Associates” uzskata, ka šobrīd radītā “Zaļās” un “Bordo” karotītes rada nepamatotas priekšrocības pārtikas ražotājiem valsts un pašvaldību iepirkumos, un rosina sistēmu mainīt. Karotīšu administrētājs Pārtikas uzņēmumu federācija gan uzsver, ka šīs emblēmas garantē kvalitāti, bet gatava kopā ar ražotājiem celt kvalitātes latiņu vēl augstāk.

Pamatojoties uz vairāku ražotāju bažām par situāciju saistībā ar Zaļo publisko iepirkumu (ZPI), “FWD Associates”  analizēja situāciju Latvijā, aptaujājot gan produktu ražotājus, gan iepirkumu organizētājus (pašvaldības un skolas).

“Situācija izgaismo to, ka gala rezultātā cieš gan ražotājs, gan maldināti var tikt patērētāji, kas iepērk produkciju bērniem skolās un aprūpes iestādēs," saka Ilze Lapiņa, ''FWD Associates'' valdes locekle.  

Pašlaik nacionālās pārtikas kvalitātes shēma ir viena no zaļā iepirkuma instrumentiem, nodrošinot ražotājiem priekšrocības, startējot publiskajos iepirkumos ar produktiem, kuru marķējumu rotā Zaļās vai Bordo karotītes emblēmas.

Ilze Lapiņa Latvijas Radio raidījumā “Pēcpusdiena” pauda, ka karotīšu shēma nav sasniegusi vēlamos mērķus, jo šobrīd nevarot likt vienādības zīmi starp karotīti un kvalitāti, un, iespējams, iepirkumos zaudē produkti ar augstāko kvalitāti, kuri vienkārši nepiedalījās karotīšu shēmā un nesaņēma šīs emblēmas.

Lapiņa ierosina pārskatīt valsts iepirkumu noteikumus, nosakot, ka vērtē produktu kvalitāti, nevis piešķir privilēģijas karotītēm, “jo tad pēc tam var izdomāt zilo dakšiņu vai sarkano traktoriņu vai vēl kaut ko”.

Vairums aptaujāto Latvijas ražotāju atzīst, ka sākotnējā ideja sekmēt Latvijā ražotu pārtikas produktu noietu, piemērojot ZPI prasības publiskajos iepirkumos, bija pozitīvi vērtējama. Taču vienlaikus uzņēmēji arī atzīst, ka realitātē dalība nacionālās pārtikas kvalitātes shēmās sadārdzina produktu, nereti rada zaudējumus ražotājiem, kropļo konkurenci un izdara milzu pakalpojumu vairumtirgotājiem, kas nav Latvijas uzņēmumi, secināts pētījumā

Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas valdes locekle Ligita Turnere raidījumā “Pēcpusdiena” gan uzsvēra, ka dalības maksa ir niecīga un nesadārdzina produktus, piemēram, lauksaimniecības produktiem tie ir 14 eiro gadā, pārstrādātajiem produktiem, piemēram, jogurtiem, maizei,  70 eiro gadā.

Turnere piekrita, ka kvalitātes kritērijus karotīšu saņemšanai varētu paaugstināt, ja to piedāvā ražotāji un asociācijas. Taču viņa noraidīja pārmetumus, ka karotīšu shēma  nesasniedz savu mērķi.

Savukārt pētījumā secināts, ka vairāki ražotāji kritizē kontroles mehānismus, kas var atturēt uzņēmējus no dalības publisko iepirkumu konkursos. Uzņēmēji ir pārliecināti, ka joprojām notiek produktu aizvietošana (veicot piegādes, "karotīšu" produkti tiek aizstāti ar produktiem bez emblēmām), tomēr kontroles un pašu pasūtītāju aktivitāte nav pietiekoša, lai to izskaustu. Arī pašvaldības un skolas ir atzinušas, ka iepirkumu procesā vismaz reizi ir sastapušies ar Zaļās un Bordo karotītes produktu aizvietošanu ar produktiem bez šīm emblēmām.

Lielākā daļa no aptaujātajiem Latvijas ražotājiem izteikuši vēlmi nākt klajā ar priekšlikumiem likumdošanas izmaiņām, lai uzlabotu situāciju pārtikas ražošanas nozarē. Pašlaik “FWD Associates” jau saņēmis vairākus priekšlikumus no uzņēmējiem un gatavo to apkopojumu, lai iesniegtu attiecīgajām valsts institūcijām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti