Lai saprastu, vai starptautiskie pārtikas ražotāji patiešām centrālajā un austrumu Eiropā tirgo zemākas kvalitātes produktus, Eiropas Komisijas Vienotais pētniecības centrs ir veicis vairāku preču salīdzinošo analīzi.
Eksperti ir atklājuši, ka aptuveni trešdaļai pārtikas produktu patiešām atšķiras sastāvdaļas. Nav vienāda arī šī ēdiena garša.
„Mēs esam pārbaudījuši 20 produktus ar atšķirīgām sastāvdaļām. No tiem 10 produktos jeb pusē gadījumu tika konstatētas arī garšas atšķirības. Jo vairāk atšķiras sastāvdaļas, jo lielāka varbūtība ir tam, ka pastāv arī garšas atšķirības, kas ir diezgan loģiski. Bet mēs neesam spējuši atrast skaidrus pierādījumus tam, ka produkti vienā Eiropas reģionā vairāk atšķirtos salīdzinājumā ar citu reģionu,” pastāstīja Vienotā pētniecības centra pārstāvis Francs Ulbrehts.
Proti, pētījuma autori nav varējuši atklāt, ka tieši austrumu un centrālās Eiropas valstīs produkti būtu izteikti atšķirīgi.
Tāpat nevar arī viennozīmīgi pateikt, ka citas receptes dēļ produkti būtu uzskatāmi par sliktākiem.
Apšauba pētījuma secinājumus
Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere (“Jaunā Vienotība”) ar pētījuma rezultātiem nav apmierināta. Viņa jau septiņus gadus pievērš šim jautājumam uzmanību un uzskata, ka pētnieki ir izanalizējuši pārāk šauru produktu loku.
„Es nedomāju, ka tādi paši produkti, ja tiem sliktāka kvalitāte ir Latvijā, ka tikpat slikti ir arī Spānijā. Es par to esmu lielās šaubās. Tāpēc es un mani domubiedri sagaidām, ka Eiropas Komisija nopietnāk pētīs šo jautājumu un paplašinās izskatāmo preču loku un ka analīze būs visaptveroša,” sacīja Vaidere.
Politiķe arī norādīja, ka aizdomas par atšķirīgas kvalitātes produktu ražošanu krīt uz lielajām korporācijām. Šiem uzņēmumiem piemīt arī lielas pārliecināšanas spējas, saka deputāte.
„Ir skaidrs, ka šīs negodīgās prakses rezultātā, kur tirgū ar tādu pašu zīmolu tiek laisti produkti ar mazvērtīgākām sastāvdaļām, lētākām sastāvdaļām, kompānijas var nopelnīt simtiem miljonu. Ir skaidrs, ka tās ir pietiekami nopietnas summas, lai pacīnītos par tām. Mums savukārt tas ir pietiekami nopietns iemesls, lai mēs pacīnītos pret to,” sacīja Vaidere.
Noliedz atšķirības
Ražotāji atšķirīgās sastāvdaļas parasti skaidro ar pielāgošanos vietējo patērētāju gaumei. Savukārt koncerns „Ferrero”, kas ražo pazīstamās konfektes „Raffaello” un šokolādes krēmu „Nutella”, kategoriski apgalvo, ka visās Eiropas valstīs nonāk vienādi produkti.
„„Ferrero” nekad nediskriminētu savus patērētājus, it sevišķi pēc tā, vai viņi dzīvo rietumu vai austrumu Eiropā. Mūsu mērķis vienmēr ir nodrošināt vislabāko garšu visiem patērētājiem, un mūsu produkti visur Eiropā ir vienādi,” pauda „Ferrero” sabiedrisko attiecību vadītājs Eiropas Savienības jautājumos Marko Mondžilo.
Šo frāzi „Ferrero” pārstāvis ir sacījis šovasar notikušajā konferencē par atšķirīgu pārtikas kvalitāti Eiropā. Tā notika „ECO” projekta ietvaros.
Šis projekts apvieno dažādas patērētāju organizācijas Eiropā ar mērķi izmantot vienādu metodoloģiju, lai pārbaudītu pēc iespējas plašāku produktu klāstu dažādās valstīs. Šādi patērētāju sargi cer panākt, ka viena zīmola produkti visur garšos vienādi un tiks ražoti no vienādām sastāvdaļām.
Par to pastāstīja organizācijas „Drošas pārtikas aizstāvība Eiropā” jeb SAFE ģenerālsekretāre Floriāna Čimarusti: „Lai kur Eiropas Savienībā jūs atrastos, lai kādu ēdienu ar vienādu zīmolu un iepakojumu jūs pirktu, produkta sastāvdaļām ir jābūt pilnīgi vienādām.”
Savukārt deputāte Vaidere atgādināja, ka no nākamā gada arī Latvijā vajadzētu stāties spēkā jauniem Eiropas noteikumiem, kas aizliedz bez patērētāju brīdināšanas pārdot atšķirīgas kvalitātes produktus. Tādēļ deputāte mudina iedzīvotājus ziņot Pārtikas un veterinārajam dienestam, kā arī patērētāju sargiem, ja viņiem ir aizdomas par to, ka Latvijā tiek tirgotas zemākas kvalitātes preces nekā Rietumeiropā.