Panorāma

Par spīti "Brexit", briti vēlas piedalīties ES projektos

Panorāma

Lietuva nobalso par pārmaiņām

Pētījumi: Latvijas uzņēmēju noskaņojums pasliktinās

Pētījums: Sarūk Latvijas uzņēmumu apgrozījums un darbinieku skaits

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas uzņēmumu peļņa pērn pieauga, taču saruka kompāniju apgrozījums un nodarbināto cilvēku skaits. Par to liecina pirmdien, 10.oktobrī, prezentētais uzņēmuma “Firmas.lv”, aģentūras LETA, Ārvalstu investoru padomes Latvijā un finanšu institūcijas “Altum” sagatavotais Latvijas biznesa gada pārskats 2016.

Pērn teju 22 000 Latvijas uzņēmumu tīrā peļņa pieaugusi par 22%, sasniedzot 2,26 miljardus eiro. Savukārt uzņēmumu apgrozījums krities par teju 1%, bet uzņēmumos strādājošo skaits sarucis par 8000 darbinieku jeb par 1,5%.

"Visvairāk apgrozījums un nodarbināto skaits samazinājies pārtikas ražošanas, mežsaimniecības un celtniecības nozarēs. Tas saistīts ar ģeopolitisko attiecību saasināšanos un pārrāvumu Eiropas Savienības fondu finansējuma saņemšanā,” pauda “Firmas.lv” valdes priekšsēdētājs Juris Rožkalns.

Vērtējot situāciju reģionos, Rožkalns Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" sacīja, ka vissliktākā situācija esot Latgalē.

Tur kopējais apgrozījums ir nokrities par 14%, kas esot diezgan "iespaidīgs kritums".

Savukārt Kurzemē novērojams, ka samazinājies nodarbināto skaits. Reģionālie uzņēmēji aizvien vairāk izvēlas migrēt uz Rīgu, un tagad Rīgas uzņēmumi jau veido ¾ no Latvijas ekonomikas, apliecināja Rožkalns.

Pētījuma autori gan norāda, ka pērn par 400 000 eiro auguši uzņēmumu nomaksātaie nodokļi, liecinot par ēnu ekonomikas mazināšanos. Ārvalstu investoru padomes vadītājs Latvijā Ģirts Greiškalns uzsvēra, ka pētījumā apkopotie rezultāti ir bez interpretācijas un pierāda, ka pērn piepildījušās sliktākās uzņēmēju prognozes.

Pesimismu gandrīz visu nozaru noskaņojumā apliecina “Citadele Index”.

Tomēr pozitīva izaugsme šogad augstā dolāra kursa un nozares fleksibilitātes dēļ bija vērojama informāciju tehnoloģiju jomā.

"Mums pilnīgi viss ir datorizēts. Jums veļasmašīna ir datorizēta un pat gludeklis. Jebkura lieta ir kļuvusi gudra. Zināšanas un produkti ir gudri. Tā ir mana ticība - ja mēs ieguldīsim izglītībā un inženierzinātnēs, mums ir labs potenciāls augt, es par Latvijas nākotni esmu drošs,” pārliecināts ir "Saf Tehnika” valdes priekšsēdētājs Normunds Bergs.

“Citadele Index” autori uzsver, ka datorprogrammēšanas pakalpojumos vērojama strauja eksporta un nodarbinātības rādītāju izaugsme. Nākamo piecu gadu laikā tā varētu kļūt par Latvijas vadošo eksporta nozari.

Prognozējot nākamā gada ekonomikas izaugsmi, "DNB Nord" bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" sacīja, ka

Latvijas ekonomikas pieauguma  temps nākamgad uzlabosies, taču šogad tas bija mākslīgi samazināts.

"Nauda, kas tika norauta no investīcijām, atgriezīsies ar uzviju, un nākamgad celtniecībā un eksportā situācija būs labāka," atzina Strautiņš.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti