Pētījums: Rīgā ir dārgākā dzīve Baltijas valstīs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Rīga ir dzīvei dārgākā Baltijas valstu galvaspilsēta – to rāda "Swedbank" Finanšu institūta veiktā Baltijas galvaspilsētu mājsaimniecību izdevumu pētījumu rezultāti. Rīgā ir gan dārgākais pārtikas grozs, gan sabiedriskais transports, turklāt vidusmēra ģimenei Rīgā jāmaksā arī zemes un nekustamā īpašuma nodoklis, kas nav ne Viļņā, ne Tallinā. 

Pētījuma autori aplūkojuši ģimeni, kurā ir divi pieaugušie un divi bērni. Pieņemts, ka viņi dzīvo nerenovētā blokmājā 70 kvadrātmetru dzīvoklī, saņem vidēju algu un pārvietojas ar sabiedrisko transportu. Par pārtiku, mājokli un transportu šāda ģimene Rīgā tērē visvairāk – 41%, Viļņā 40%, bet Tallinā tikai 24% no saviem kopējiem ienākumiem.

"Neraugoties uz to, ka summas ziņā Rīgas iedzīvotāju vidējā alga pieaugusi visvairāk, Tallina turpina palielināt savu pārsvaru, jo ir krietni zemāks nodokļa slogs no ienākuma un dāsnākais ģimenes valsts pabalsts Baltijas valstīs," teica "Swedbank" Finanšu institūta eksperte Evija Kropa.

Divu bērnu ģimenei Tallinā pienākas 100 liels pabalsts mēnesī, Rīgā tikai 34 eiro. Lielākās izmaksas ģimenēm visās Baltijas valstīs veido pārtika, lai gan atšķirības ir minimālas – Latvijā ģimene pārtikai vidēji tērē 320 eiro, Lietuvā 310 eiro, bet Igaunijā 311 eiro mēnesī. 40% pārtikas tiek iegādātas atlaižu laikā. Rīgā ar atlaidēm tiek pirkts cukurs, kafija, sviests, Viļņā – cukurs, kafija un brendijs, bet Tallinā bez cukura un kafijas arī biezpiena produkti un eļļa.

Taču, ja pārtiku iegādājot iespējams arī ietaupīt, tad mājokļa izdevumi ir pastāvīgs lielums. Rīdziniekiem, maksājot par savu mājokli, jārēķinās ar dārgāko elektroenerģiju Baltijas valstīs un nekustamā īpašuma nodokļiem.

"Liela atšķirība uz nodokļiem – vienā valstī īpašumus apliek ar nodokļiem, otrā nē. Tur rodas šīs atšķirības, un kā tas mainīsies nākotnē, atkarīgs no šo pilsētu nodokļu politikas," teica "Swedbank" Finanšu institūta vadītājs Reinis Jansons.

"Viļņā četru cilvēku ģimenei jāmaksā nekustamā īpašuma nodoklis tikai tad, ja tā vērtība būtu virs 220 000 eiro. Tallinā par dzīvokli nodoklis nav jāmaksā, bet par zemi, ja tā ir virs 1500 kvadrātmetriem," piebilda Kropa.

Iespējams, Rīga būtu vienā līmeni ar Viļņu, ja tajā nebūtu visdārgākie transporta izdevumi Baltijā. Ja Tallinā sabiedriskajā transportā var braukt par brīvu, Viļņā jāmaksā 64 eiro, bet Rīgā tie ir 100 eiro un mēnesī veido 7% no ģimenes ienākumiem.

"Šī ir viena no tām pozīcijām, kas Tallinai ļauj atrauties no Viļņas un Rīgas. Un tad, ja mēs saliekam visu kopā – pārtika, mājoklis, transports – tad nākas atzīt, ka Rīga visās šajās trīs izdevumu pozīcijās ir dārgākā galvaspilsēta Baltijā," noteica institūta pārstāve.

Pēc minēto trīs pamatizdevumu segšanas ģimenei Rīgā pārējiem izdevumiem paliek divas reizes mazāk naudas nekā ģimenei Tallinā. Ar to jāsedz izdevumi medicīnas aprūpei, apģērbam, sadzīves priekšmetiem, kultūras pasākumiem un izglītībai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti