Rīta intervija

Ministre: Bezrecepšu zāļu patēriņš Latvijā ir pārāk liels

Rīta intervija

Bijušais VARAM ministrs Einārs Cilinskis par vides aizsardzības jomas uzraudzību

Intervija ar "Fontes Vadības konsultācijas" valdes locekli Antu Praņēviču

Pētījums: Par savu algu kaulējas 57% vīriešu un tikai 7% sieviešu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijā vidēji atalgojums vīriešiem ir par 10% augstākas nekā sievietēm. Turklāt, sākot karjeru, 57% vīriešu kaulējas par algām, bet sievietes pārsvarā ne, intervijā Latvijas Radio pastāstīja konsultāciju un personāla atlases firmas “Fontes” pētījumu grupas vadītāja Anta Praņēviča.

Salīdzinot atalgojumus pēc darbinieku dzimumiem, redzams, ka vīriešiem Latvijā tas ir vidēji par 10% augstāks nekā sievietēm. Pērnā gada pētījums parāda, ka atalgojums atšķiras arī līdzīgos amatu darbiniekiem un arī tās pašas organizācijas ietvaros.

Vēl krasāka atšķirība vērojama attiecībā uz jauniem darbiniekiem, kas tikko beiguši augstskolu un dodas savas pirmās darbavietas meklējumos. Starp šiem darbiniekiem atalgojuma atšķirība pēc dzimuma ir 25%

Turklāt 57% vīriešu, kuri sāk savu karjeru, kaulējas ar darba devēju par savu algu, bet starp sievietēm šis rādītājs ir tikai 7%.

“Viena no tendencēm, kas ieskicējās arī citos pētījumos – vīrieši drosmīgāk prasa algu, viņi prasa par potenciālu, par to, ko viņi izdarīs un iemācīsies. Sievietes daudz biežāk prasa algas pielikumu, kad sevi jau ir pierādījušas,” skaidro Praņēviča.

Kopumā atalgojums Latvijā pērn vidēji pieaudzis par 6,3%. Pārsvarā atalgojumu ceļ labākajiem un produktīvākajiem darbiniekiem. Tāpat – ja uzņēmumam ir klājies labi, tas izmaksā prēmijas vai piemaksas.

Pamazām darbinieku trūkums vērojams attiecībā uz jaunākajiem speciālistiem un mazkvalificētiem darbiniekiem. Tāpat aizvien trūkst informācijas tehnoloģiju darbinieku, pieprasīti ir jaunās paaudzes inženieri, risku vadības speciālisti un analītiķi.

Pētījumā arī novērota tendence celt ražīgumu, paaugstinot kvalifikāciju vai apmācot darbiniekus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti