Pēcpusdiena

Saeimas komisijas skatīs likumprokejtu par ĢMO sēklu izmantošanas ierobežošanu

Pēcpusdiena

Dzemdību speciālistu un vecmāšu algu palielināšanai tērēs septiņus miljonus eiro

Latvijas uzņēmēji biznesa iespējas šajā gadā starp Baltijas valstīm vērtē viskritiskāk

Pētījums: Latvijas mazie un vidējie uzņēmēji pesimistiskākie Baltijas valstīs par biznesu šogad

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas mazie un vidējie uzņēmumi (MVU) salīdzinājumā ar lietuviešu un igauņu kolēģiem uzņēmējdarbības vidi un biznesa iespējas šajā gadā vērtē vispesimistiskāk, liecina jaunākais "SEB bankas" Baltijas biznesa pārskats.

Kopējais optimisma līmenis MVU segmentā ir samazinājies visās trīs Baltijas valstīs, sasniedzot zemāko līmeni pēdējo trīs gadu laikā, norāda bankā.

Apgrozījuma pieaugumu šogad prognozē 81% MVU Lietuvā un 69% Igaunijā, kamēr Latvijā šādi nākotnē raugās vien 39% uzņēmēju.

61% Latvijas MVU šogad sagaida apgrozījuma samazināšanos. Tam piekrīt 31% Igaunijas un 19% Lietuvas uzņēmumi, liecina "SEB bankas" pētījums.

Latvijā ir arī vismazākais to uzņēmumu īpatsvars, kas šogad plāno paplašināt savu darbinieku skaitu – šādi plāni ir 12% Latvijas MVU, kamēr Igaunijā jaunus darbiniekus plāno pieņemt 14%, bet Lietuvā – pat 24% uzņēmumu.

Savukārt 19% MVU segmenta uzņēmumu Latvijā šogad darbinieku skaitu samazinās. Lietuvā šādi rīkosies 9%, bet Igaunijā – vien 5% uzņēmēju.

Turklāt Latvijā ir arī augstākais to kompāniju skaits, kas šogad neplāno ieguldīt sava biznesa attīstībā. Šāda nostāja ir 40% Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu, 22% Igaunijas un 20% Lietuvas kompānijām.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" norādīja, ka aptaujā iesaistīti vairāk nekā 1500 Latvijas MVU. Aptauja veikta pērnā gada beigās, kad Latvijā noritēja spraigas debates un kad valdīja neziņa par 2017.gada valsts budžetu un izmaiņām nodokļos.

Ar to arī varētu skaidrot Latvijas MVU samērā pesimistisko un skeptisko skatu uz biznesa iespējām šajā gadā, atzina Gašpuitis.

"SEB bankas" pārskats liecina, ka vispesimistiskāk ir noskaņoti uzņēmumi viesnīcu un sabiedriskās ēdināšanas segmentā ar nelielu darbinieku skaitu un apgrozījumu līdz 650 000 eiro gadā.

Savukārt pozitīvāk nākotnē raugās uzņēmumi tirdzniecības un pakalpojumu sektoros - tie uzņēmumi, kuru darbinieku skaits pārsniedz 250 cilvēkus, kā arī mazie uzņēmumi ar apgrozījumu līdz 65 000 eiro gadā. 

Baltijas biznesa pārskatā par 2017. gadu apkopotas 4542 Baltijas valstu MVU atbildes. Aptauja veikta 2016. gada novembrī un decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti