Pētījums: Katram trešajam Krievijas iedzīvotājiem nākas taupīt uz pārtikas rēķina

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Krievijas iedzīvotāju ienākumi turpina sarukt. Saskaņā ar jaunāko pētījumu rezultātiem katram trešajam nepietiek naudas sieram un desai, reportāžā no Maskavas ziņo LTV 7 raidījums "Ļičnoje delo".

Bankas “Krievija” pasūtītājā pētījumā redzams, ka katram trešajam valsts iedzīvotājam nākas atteikties no siera vai desas. "Levada centrā" apstiprina –

60% Krievijas iedzīvotāji taupa naudu uz pārtikas rēķina.

Uzņēmēji novērojuši, ka valsts iedzīvotāji nav spējīgi pirkt kvalitatīvus lauksaimniecības ražojumus. “Vidējais gaļas patēriņš ir 90 kilogrami uz cilvēku, mēs Krievijā tagad patērējam – 70. Bet Eiropas Savienībā un ASV patērē 120 kilogramus gaļas un gaļas produktu uz cilvēku. (..) Bet mēs pārtraucam investīcijas cūkkopībā un lopkopībā, jo nav pieprasījuma,” stāsta Ļeņina vārdā nosauktās padomju saimniecības direktors Pāvels Grudiņins.

Pērn Krievijas iedzīvotāju ienākumi krituši vēl straujāk nekā 2015.gadā. Tas noticis, neraugoties uz augošajām naftas cenām, tātad arī valsts budžeta ieņēmumu pieaugumu.

Ekonomisti skaidro, ka pagājušajā gadā ienākumi no naftas ļāvuši paaugstināt valsts pārvaldē strādājošo algas un sociālos pabalstus. Taču daudz mazāk sāka pelnīt tiek, kuri naudu saņem ne no valsts budžeta.

“Viss, kas saistīts ar investīciju aktivitāti, strauji saruka. Arī uzņēmējdarbības ienākumi. (..) Te vienmēr darbojas spirāle: kad strauji krīt ienākumi, krīt arī patēriņš. Uz šī fona gaidas kļūst negatīvas, un mazāk tiek tērēts, vairāk atlikts,” skaidro Maskavas Kārnegi centra Ekonomiskās politikas programmas direktors Andrejs Movčans.

Lai šo spirāli pārrautu, būtu jāpiesaista investīcijas no ārzemēm, lai Krievijā celtu, ražotu un audzētu bagāti ārvalstu uzņēmumi. Taču tam būtu vajadzīgas reformas, piemēram, tieslietās, bet to neviens neplāno.

Pa īstam jostas var nākties savilkt pēc 2018.gada Krievijas prezidenta vēlēšanām. Movčans lēš, ka

pēc 2018.gada gaidāma pensijas vecuma paaugstināšana un reforma, kā arī izmaiņas ienākumu nodoklī.

Tajā pašā laikā eksperti uzskata, ka maskaviešiem slikti neklāsies pat visdziļākajā ekonomiskajā krīzē, jo galvaspilsētā saplūst darbaspēks, kapitāls un finanses, kad tie aiziet no reģioniem. Iespējams, Maskavai krīze pat nākusi labumā, jo iedzīvotāji iemācījušies gudrāk tērēt naudu.

Pilnu sižetu krievu valodā skaties šeit:

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti