Pētījums: «Ātros kredītus» iedzīvotāji aizņemas arvien vairāk, bet atdot negrib

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Turpina augt jaunu aizdevumu apjomi, savukārt samazinās to kredītu skaits, ko atdod vienā maksājumā bez pagarināšanas, liecina Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) dati par tā saukto nebanku patērētāju kreditēšanas tirgus un ārpustiesas parādu atgūšanas sektora darbību pērnajā gadā.

PTAC secina, ka aug arī to kredītu skaits, ko ārpustiesas ceļā nodod parādu piedzinējiem. Tas liekot domāt par aizvien neapdomīgu aizņemšanos vai sabiedrības nabadzību, secina patērētāju tiesību sargi.

Turklāt, lai gan grozīti normatīvi stingrākai patērētāju maksātspējas vērtēšanai un noteikti reklāmas ierobežojumi, centra vadītāja Baiba Vītoliņa normatīvos saskata būtiskus trūkumus.

PTAC vadītāja Baiba Vītoliņa
00:00 / 01:21
Lejuplādēt

"Manuprāt, uztraucoši fakti ir, ka atgūti ir aptuveni 20% parādu. Tātad aptuveni 80% parādu netiek atgūti šajā procesā," stāstīja Vītoliņa. Viņasprāt, tas saistīts gan ar maksāšanas kultūru, gan arī ar, iespējams, nabadzību.

Vītoliņa stāstīja, ka no 1. jūlija stājās spēkā vēl grozījumi normatīvajos aktos, kas PTAC sagādās problēmas. "Cita starpā procentu likmes ierobežojums ļoti būtisks, kas ir 0,07% no kredīta summas, un arī reklāmas ierobežojumi, kas ir ļoti strikti un diezgan grūti interpretējami, kas mums kā uzraudzības iestādei sagādās ļoti lielas problēmas un kas arī būtībā mūsu skatījumā liedz cilvēkiem normāli saņemt informāciju par pakalpojumu, ko viņi izvēlas," skaidroja Vītoliņa.

PTAC aicinājis Saeimas deputātus veikt izmaiņas, lai sakārtotu un ierobežojumus padarītu loģiskus, bet diemžēl prasītās izmaiņas nav veiktas.  Piemēram, ja preču un pakalpojumu pārdevēji drīkst informēt, ka var uz kredīta paņemt preces pie kāda kredītdevēja, tad tie, kas paši dod kredītus, nedrīkst informēt. Tāpat diezgan absurdi ir par zīmolvārdu, kuru nedrīkst minēt radio un televīzijā sabiedriskā pasūtījuma ietvaros. Savukārt ir cits likums, kas nosaka, ka tas ir obligāti jādara," norādīja PTAC vadītāja.

KONTEKSTS:

Divas dienas pirms 13. Saeimas vēlēšanām iepriekšējā sasaukuma deputāti apstiprināja būtiskus ierobežojumus "ātrajiem kredītiem", nosakot, ka kredīta izmaksas nedrīkst pārsniegt 0,07% dienā. Savukārt dažus mēnešus pirms grozījumu stāšanās spēkā Ekonomikas ministrija saprata, ka likumā iebalsots brāķis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti