Rīta Panorāma

CSDD varētu skaitīt pa telefonu runājošos autovadītājus

Rīta Panorāma

Valsts prezidenta vizīte Somijā, telefonintervija ar Tomu Pastoru

Intervija ar Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektori Ināru Pētersoni

Pētersone: Nodokļu nemaksātāju īpatsvars mazinājies, taču apjomi ir ievērojami

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ir mazinājies to cilvēku un uzņēmumu īpatsvars, kas iesaistās nodokļu nemaksāšanā, taču aizvien ievērojams ir nesamaksāto nodokļu apjoms, intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" saka Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

Viņa norādīja, ka dienests ir sastapies ar organizētu un komplicētu nodokļu nemaksāšanas shēmu un sistēmu, kuras izveidē ir ieliktas ļoti lielas zināšanas.

Pētersone atzina, ja nodokļu nemaksātāji atsakās mainīt savu līdzšinējo attieksmi pret nodokļu maksāšanu, tad VID ir tiesības slēgt uzņēmumu. Tas pēdējo divarpus gadu laikā, kopš dienestam ir dotas šādas tiesības, noticis ar 20 000 uzņēmumiem, no kuriem gan ne visi ir reāli strādājuši.

Restorāna "Gan Bei" pārstāvji un advokāti gan ir solījuši, ka turpmāk maksāšot nodokļus, tādējādi uzņēmumu, visticamāk, nevajadzēs slēgt. Pētersone šīs ziņas komentēja pozitīvi, jo tas nozīmē, ka aptuveni 700 cilvēku nezaudēs darbu.

Vienlaikus Pētersone atzina, ka sabiedriskajā ēdināšanā garām valsts kasei aiziet ievērojamas summas. Ir gadījumi, kad netiek maksāti nodokļi pat no 70% ienākumu. Turklāt lielais vairums no šiem nenomaksātajiem nodokļiem neiegulst "aplokšņu algās" padotajiem. Lielāko daļu ienākumu paņem shēmas jeb sabiedriskās ēdināšanas vietas īpašnieki.

Viņa atzina, ka turpmāk dienests lielu uzmanību pievērsīs arī skaistumkopšanas nozarei, kur ir daudz nemaksāšanas gadījumu, taču apjomi ir salīdzinoši mazi. Tāpat milzu nekārtības ir "Rumbulas placī".

Jau ziņots, ka viens no skaļākajiem gadījumiem nodokļu nemaksāšanā pēdējos mēnešos ir "Gan Bei" lieta. Finanšu policija aizturējusi grupējumu saistībā ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas uzņēmuma SIA "Lage Ko" restorānos, tai skaitā "Gan Bei". Šajā lietā apcietināta arī Saeimas deputāta Sergeja Potapkina („Saskaņa”) sieva Gaļina Karmača.

Kases sistēmas izstrādātāji piedāvāja saviem klientiem zibatmiņas ar ļaunprogrammatūru, kas izstrādātas katram konkrētam kases terminālim atsevišķi. Šāda zibatmiņa maksājusi aptuveni 1500 eiro, tomēr tā bija nepārtraukti jāatjauno līdz pat 10 reizēm gadā.

Uzņēmums ik mēnesi izvairījās no nodokļu nomaksas par ieņēmumiem 700 000 - 800 000 eiro apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti