Edamames pupiņu izcelsmes valsts esot Ķīna, bet tās ceļojums uz Latviju aizsācies pirms dažiem gadiem, kad dārzkopības institūta zinātnieki ar šo augu satikušies kaimiņvalstīs. Sākotnēji jaunais pākšaugs iestādīts ar mērķi noskaidrot, vai mūsu klimatiskajos apstākļos iespējams iegūt ražu. Kad tas izdevies, zinātnieki nolēmuši to papētīt vairāk.
"Ja audzēšanas ziņā, tad diezgan līdzīgi, bet, ja uzturvērtības ziņā, tad salīdzinot ar pupiņām, šeit būs krietni vairāk olbaltumvielu. Mēs taisām arī bioķīmiskas analīzes nedaudz, un kolēģi noskaidroja, ka ir ļoti daudz C vitamīna. 60 miligrami uz 100 gramiem C vitamīna šajās pupiņās," pauda Dārzkopības institūta pētniece Solvita Zeipiņa.
Edamame tiek stādīta maijā un novākta septembrī, un pašlaik zinātnieki jau pēta, kā to vislabāk uzglabāt, lai uzturvērtība nezustu. "Tas ir iepakojums bez skābekļa klātbūtnes. Uzglabājam vakuumā, un, ja mēs runājam par hlorofilu, kas uzglabāšanas laikā degradējas, tad šai iepakojumā tas degradējas pavisam minimāli. Mēs skatījāmies arī C vitamīna zudumus, un arī C vitamīns zūd pavisam minimāli," norādīja Dārzkopības institūta pētnieks Vitālijs Radenkovs.
Jauno augu savās saimniecībās izmēģinājuši arī trīs projekta sadarbības partneri. Bioloģiskais dārzeņu audzētājs no Kandavas novada atzīst, ka audzēšana lielas rūpes nesagādājot, un savu garšas īpatnību dēļ edamame viņa dārzā noteikti ienākusi uz palikšanu. "Tā kā latvieši vāra cūku pupas, tā bijām uzvārījuši arī šīs, un otrs veids bija salātos.
Brālis teica, ka neko tik garšīgu viņš neesot ēdis. Tāpēc viņas vienkārši būs manā dārzā droši vien tik ilgi, kamēr es kustēšos," teica bioloģisko dārzeņu audzētājs Dzintars Šmits.
Lielākā problēma pašreiz esot sēklas materiāls, jo mūsu veģetācijas periodā šīs pupas sasniedz tikai pilngatavību. "Šis ir vēl viens jautājums, ko mēs pētām. Mēs sējam arī siltumnīcā, lai saprastu, vai siltumnīcas apstākļos var iegūt šo graudu stadiju, lai varētu iegūt paši savu sēklu," atzina Dārzkopības institūta pētniece Solvita Zeipiņa.
Projekts noslēgsies 2021. gadā, kad arī būs zināms, kādas ir sēklaudzēšanas iespējas Latvijā, kā arī izstrādāta audzēšanas tehnoloģija.