Zemnieku saimniecības "Purmaļi" saimnieks Vilnis Vehi no Ērģemes pagasta savu izaudzēto produkciju ved uz vairumtirdzniecības bāzi "Madara". Dārzeņus, kas tiek audzēti 29 hektāru platībā, saimnieks realizē arī izglītības iestādēs, ar kurām noslēgts ilgtermiņa līgumus. Tas gan paredz, ka produktus skolēnu pusdienu galdam Vilnis Vehi piegādā tik ilgi, cik iespējams tos uzglabāt.
Jau šobrīd zināms, ka atsevišķi dārzeņi līdz jaunās sezonas sākumam nepietiks, jo pērnā gada sausuma dēļ ražība bija pat par 50% zemāka.
"Sausuma dēļ cieta visvairāk burkāni, kurus dabūju pilnībā 100% pārsēt. Un tad vēl tikai ieguvu 50% no ražas. Kartupeļi ir visvairāk atlikumā, pārējais viss iet uz beigām - sīpoli beigušies, tie beidzās pērnā gada decembrī jau, burkāni, kāposti - tie jau arī vairs nedaudz tikai, beigu noslēgumā. Bietes jau praktiski cauri," stāsta ZS "Purmaļi" saimnieks.
Ja parasti vietējie dārzeņi tirdzniecībai pietiek līdz jaunās ražas sākumam, tad šogad, kā prognozē tirgotāji, tie, visticamāk, beigsies ātrāk.
Jau šobrīd "Rimi" veikalu plaukots pieejami Lietuvā audzēti burkāni un sīpoli, un arī citu vietējo dārzeņu krājumi noliktavās sarūk. Uzņēmumā "Rimi Latvia" teic, ka dārzeņu iepirkuma cenas ir palielinājušās, un, visticamāk, tās turpinās pieaugt. Tas saistīts ar ievērojami mazāku dārzeņu kopražu ne tikai Latvijā, bet arī citās Eiropas valstīs.
"Par cik nepietiks visiem pircējiem, audzētāji nedaudz piebremzē tagad un sadarbojas ar tiem, kas katru gadu ir bijuši stabili pircēji. Lielveikali ne vienmēr ir stabili pircēji. Atšķirībā no ārzemēm, nav tādi stabili savstarpēji garantēti līgumi par kaut kādu noteiktu apjomu.
Mums ar lielveikaliem ir slikta kooperatīva sadarbība," atzīst biedrības "Latvijas dārznieks" valdes priekšsēdētājs Jānis Bērziņš.
Biedrībā "Latvijas dārznieks" teic, ka nākotnē jāveido ciešāka sadarbība ar lielveikaliem, slēdzot nopietnus ilgtermiņa līgumus. No tā tirgotāji nereti izvairās, dodot priekšroku lētākai importa precei. Līdz ar to vietējiem dārzeņu audzētājiem nākas meklēt citas iespējas, kur savu izaudzēto, jo īpaši svaigo produkciju realizēt.