Pērn viltoto eiro banknošu skaits saruka par gandrīz 28%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

2018. gada otrajā pusgadā no apgrozības tika izņemts apmēram 262 000 viltotu eiro banknošu, kas ir par 13% mazāk salīdzinājumā ar pirmo pusgadu un par 27,8% mazāk nekā 2017. gada otrajā pusgadā.

Latvijas Bankā informēja, ka viltojumu skaits ir ļoti neliels salīdzinājumā ar apgrozībā esošo īsto banknošu skaitu, kas kopš to ieviešanas pieaudzis straujākā tempā nekā iekšzemes kopprodukts. 2018. gadā apgrozībā esošo eiro banknošu skaits un vērtība pieauga attiecīgi par aptuveni 4% un 3,7%. Pašlaik apgrozībā ir vairāk nekā 22 miljardi eiro banknošu, kuru kopējā vērtība ir aptuveni 1,2 triljoni eiro.

2018. gada otrajā pusgadā joprojām visbiežāk tika viltotas 20 eiro un 50 eiro banknotes. Kopā šo banknošu viltojumi veidoja vairāk nekā 80% no visiem viltojumiem. Vairums (96,7%) viltojumu atklāts eirozonas valstīs. Pārējie bija sadalīti starp ārpus eirozonas esošajām ES dalībvalstīm (2,2%) un citiem pasaules reģioniem (1,1%).

Latvijas Banka mudina iedzīvotājus pārbaudīt savas banknotes, tās aptaustot, apskatot un pagrozot. Saņemot aizdomīgu banknoti, tā tieši jāsalīdzina ar tādu, par kuru zināms, ka tā ir īsta. Ja aizdomas apstiprinās, jāsazinās ar policiju, valsts centrālo banku vai savu komercbanku.

2018. gada septembrī tika publiskotas jaunas 100 un 200 eiro banknotes ar uzlabotiem pretviltošanas elementiem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti