Pērn vidējais pensiju plānu ienesīgums bija 2%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pagājušajā gadā vidējais pensiju plānu ienesīgums bija 2% un individuāliem plāniem tas bija robežās no 1,2% līdz 11,3%, ziņo Finanšu kapitāla un tirgus komisija (FKTK).

Tā norāda, ka ievērojamais ASV dolāra vērtības kāpums attiecībā pret eiro palīdzēja atsevišķiem plāniem sasniegt augstāko ienesīgumu. No pensiju plānu kapitāla gada laikā tika izmaksāti 21,6 miljonus eiro jeb par ceturtdaļu vairāk nekā aizpērn.

Tāpat FKTK norāda, ka pērn turpinājās straujākais privāto pensiju plānu dalībnieku skaita pieaugums pēdējo piecu gadu laikā, un tika sasniegts attiecībā uz dalībnieku veiktajām iemaksām. Pērn pensiju plānos tika iemaksāti 67,5 miljoni eiro, kas ir par 31% vairāk nekā gadu iepriekš. Dalībnieku iemaksas gada laikā pieauga par 38%, un arī darba devēju iemaksas par 2% pārsniedza iepriekšējā gada līmeni. 2015. gada beigās pensiju plānos uzkrātais kapitāls sasniedza 330,4 miljardi eiro, gada laikā pieaugot par 17,7%.

FKTK uzsver, ka visi pensiju otrā līmeņa ieguldījumu plāni pērn darbojās ar pozitīvu ienesīgumu – konservatīvajiem no 0,2% līdz 2,1%, sabalansētajiem no 0,5% līdz 2,3%, aktīvajiem no 0,4% līdz 4,2%.

Pērn pensiju otrā līmeņa ieguldījumu plānos uzkrātais pensiju kapitāls pieauga par 16,3% jeb 327 miljoniem eiro, tajā skaitā 36,6 miljoniem eiro veidoja pārvaldnieku gūtā peļņa veiksmīgu ieguldījumu rezultātā. 2015. gada beigās otrā līmeņa ieguldījumu plānos uzkrātais pensiju kapitāls sasniedza 2,3 miljardus eiro.

Kopējā ieguldījumu plānu portfelī lielākais īpatsvars bija parāda vērtspapīriem (47%) un otrs lielākais īpatsvars bija ieguldījumu fondu apliecībām (32%). 54% no ieguldījumu fondu apliecībām fokusējās uz ieguldījumiem akcijās vai to fondos un 40% uz fiksēta ienākuma instrumentiem. Gada otrajā pusē, pārvaldniekiem cenšoties mazināt ieguldījumu vērtības svārstīgumu, prasību uz pieprasījumu īpatsvars kopējā ieguldījumu portfelī pieauga līdz 13% gada beigās, savukārt termiņnoguldījumu īpatsvars veidoja 6%.

Kopējais privāto pensiju plāniem pievienojošos dalībnieku skaits gada laikā pieauga par 18 900 jeb par 8% un gada beigās mazliet pārsniedza 255 000 iedzīvotājus jeb 25.5% no Latvijas ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti