Pērn rūpniecības produkcijas apjoms samazinājās par 1,7%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Aizvadītajā gadā salīdzinājumā ar 2019. gadu rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 1,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Samazinājumu ietekmēja apjoma kritums apstrādes rūpniecībā – par 1,2% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 7,2%. Savukārt, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē bija pieaugums par 8,7%.

Apstrādes rūpniecības produkcijas apjoma samazinājumu 2020. gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ietekmēja arī Covid-19 pandēmija, īpaši pirmais koronavīrusa izplatības “vilnis” pavasarī, un ar to saistītie nelabvēlīgie faktori – ražošanas pārtraukšana, produkcijas pieprasījuma samazināšanās, slēgto robežu ietekme uz materiālu piegādi un saražotās produkcijas eksportu. 

Rūpniecības produkcijas apjoms samazinājās it īpaši tādās nozarēs kā automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošana, kur produkcijas izlaide saruka par 17,3%. Savukārt tekstilizstrādājumu ražošanā novērots samazinājums par 11,2%, apģērbu ražošanā – 8,3%, bet dzērienu ražošanā – 8,2%. 

Savukārt, ražošanas apjoma pieaugums 2020. gadā, salīdzinot ar 2019. gadu, bija poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā – par 6,8%. Ievērojami pieaugot produkcijas izlaidei 2020. gada ceturtajā ceturksnī, kāpumu 2020. gadā uzrādīja pēc īpatsvara lielākā apstrādes rūpniecības nozare – koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošana – par 4,1% un elektrisko iekārtu ražošana – par 5,7%.

Pērnā gada decembrī, salīdzinot ar 2019. gada decembri, rūpniecības produkcijas izlaide pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 4,7%. Ražošanas apjoma kāpums bija apstrādes rūpniecībā – par 5,1%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 15,2%, bet kritums – elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 0,6%. 

Salīdzinot ar 2019. gada decembri, produkcijas apjoma pieaugumu uzrādīja lielākā daļa apstrādes rūpniecības nozaru, tai skaitā koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošana, izņemot mēbeles – par 17%, mēbeļu ražošana – par 21,6%, automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošana – par 17% un apģērbu ražošana – par 11,1%.

Savukārt ražošanas apjoms samazinājās iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā – par 33,1%, tekstilizstrādājumu ražošanā – par 17,9%, dzērienu ražošanā – par 15,9 % un ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā – par 11,5%. Produkcijas izlaide samazinājās arī pārtikas produktu ražošanā – par 3,2% un gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas – par 3,7%.

Aizvadītā gada decembrī, salīdzinot ar novembri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 0,7%, tai skaitā apstrādes rūpniecībā – par 0,2% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 5,8%, bet ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē bija kritums par 0,4%.

Tikmēr 2020. gadā salīdzinājumā ar 2019. gadu apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri koriģētiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 1,9%. Apgrozījums eksportā palielinājās par 3,7% (no tā eirozonā – par 2,4 %, ārpus eirozonas – par 4,8 %), savukārt vietējā tirgū apgrozījums samazinājās par 1,4 %.

2020. gada decembrī, salīdzinot ar 2019. gada decembri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri koriģētiem datiem pieauga par 12,4%. To ietekmēja kāpums vietējā tirgū par 0,2% un eksportā – par 20,1% (tai skaitā eirozonā – par 12,7 %, ārpus eirozonas – par 26,2 %).

Pērn decembrī, salīdzinot ar novembri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli koriģētiem datiem palielinājās par 3,2%. Apgrozījums eksportā palielinājās par 5,6% (no tā eirozonā – par 6,8%, ārpus eirozonas – par 4,6 %), bet vietējā tirgū apgrozījums samazinājās par 1,7%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti