Dienas ziņas

VID aiztur vairākas amatpersonas

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Pērn pārtvēra vairāk nekā 178 tūkstošus viltotu preču vienību

Pērn pārtverti 178 000 viltotu preču; visvairāk – rotaļlietas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

2021. gadā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvalde pārtvērusi vairāk nekā 178 tūkstošus viltotu preču vienību, lielākoties viltotus medikamentus. Šogad situācija ir mazliet mainījusies un vairāk pārtver viltotas rotaļlietas, informēja Muitas pārvalde kopā ar Patentu valdi kampaņas “Viltotā realitāte” atklāšanas pasākumā.

Katru reizi, kad kādā veikalā redzat “Adidas” apavu vietā “Abibas”, jūs esat liecinieks intelektuālā īpašuma pārkāpumam jeb viltojumam. Lai mazinātu negatīvo ietekmi no šādiem intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumiem, Patentu valde kopā ar Valsts ieņēmumu dienestu un tirdzniecības centru “Spice” atklāja kampaņu “Viltotā realitāte”.

Oriģinālpreces no viltotām atšķiras vairākos aspektos, taču galvenā atšķirība ir oriģinālpreces ražotāja atbildība. 

“Jebkurš ražotājs, kurš ir ieguldījies pilnā procesā un attiecīgi gan ievērojis visus standartus, ir atbilstoši testējis, ir nodrošinājis labu darba vidi saviem darbiniekiem, rūpējies, lai nodokļu būtu nomaksāti, viņš tomēr atbild par to preci. Atbild jūsu – patērētāju – priekšā,” skaidroja Patentu valdes direktors Agris Batalauskis.

Tikmēr Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldei viltotu preču pārtveršana ir ikdiena. Pagājušogad vien muitnieki pārtvēra vairāk nekā 178 tūkstošus šādu preču vienību. Bet pēdējos piecos gados šo preču vienību skaits tuvojas pusmiljonam.

Pērn daudz viltoja medikamentus, sporta preces un rotaļlietas. Šogad vairāk vilto rotaļlietas. Vilto arī parfimērijas preces, apģērbu, auto rezerves daļas un daudz ko citu. Un šie viltojumi reizēm pat ir bīstami veselībai.

“Mēs aizsargājam nevis tikai budžetu, bet mēs aizsargājam patērētājus no nedrošām precēm, no viltotam precēm, kas var radīt kaitējumu veselībai. Un, protams, arī caur šo aizturēšanu mēs novēršam negodprātīgo konkurenci,” sacīja VID Muitas pārvaldes direktora vietniece Sandra Kārkliņa-Ādmine.

Kampaņas ietvaros tika atklāta mājaslapa “Viltotarealitate.lv”, kur ir pieejams izglītojošs materiāls par to, kā šādus viltojumus atpazīt. Ir septiņi kritēriji: preces cena, preces avota ticamība, preces kvalitāte, preces vai zīmola nosaukums un citi. Īpaši vērīgi jāskatās, vai zīmola nosaukumā nav kļūdu. Apbruņojoties ar šīm zināšanām, viltojumus varēs atpazīt ikviens.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti