Pērn pārtikas un ēdināšanas «zaļā iepirkuma» pārbaudēs neatbilstības konstatētas 40% gadījumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pērn pārtikas un ēdināšanas zaļā publiskā iepirkuma pārbaudēs neatbilstības konstatētas 40% gadījumu. Tostarp bijuši arī krāpšanās gadījumi, Latvijas produkta vietā piegādājot citvalstu izcelsmes pārtiku. Lauksaimniecības kooperatīvi aicina pastiprināt Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārbaudes, taču dienests norāda uz finansējuma trūkumu un aicina pašvaldības un to iestādes uzraudzīt arī iepirkumu izpildi.

ĪSUMĀ:

  • Pērn notika 455 “zaļā iepirkuma” pārbaudes, 40% gadījumu – neatbilstības.
  • Lauksaimnieki un pašvaldības: Jāpalielina PVD kapacitāte kontrolei.
  • PVD: Deleģējot kontroles funkcijas, finansējumu nepiešķīra.
  • PVD: Šogad Covid-19 dēļ pārbaužu, visticamāk, būs mazāk.

Saistībā ar zaļā publiskā iepirkuma prasībām pārtikas un ēdināšanas sektorā pērn notika 455 pārbaudes skolās, sociālās aprūpes un ārstniecības iestādēs, ieslodzījuma vietās, kā arī vairumtirdzniecības uzņēmumos.

Neatbilstības konstatētas 40% gadījumu, tostarp saistībā ar produkta izcelsmi, informēja Pārtikas un veterinārā dienesta Pārtikas izplatīšanas uzraudzības eksperte Svetlana Aļminoviča-Miļjanoviča.

Pērn pārtikas un ēdināšanas «zaļā iepirkuma» pārbaudēs neatbilstības konstatē 40% gadījumu
00:00 / 05:16
Lejuplādēt

Viņa stāstīja, ka, piemēram, iepirkumā ir prasības piegādāt vietējo augstas kvalitātes produkciju, bet piegādā vietējo, taču citas kvalitātes, vai arī piegādā produkciju no citām valstīm. Dažreiz piegādā citus dārzeņus kādu objektīvu iemeslu dēļ, piemēram, pavasarī savas ražas apjoms nebija pietiekams, taču tas nebija saskaņots ar pasūtītāju.  

Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija un Latvijas Pašvaldību savienība, apkopojot informāciju no publisko pārtikas piegādes iepirkumu dalībniekiem, secinājusi, ka ir jāpalielina PVD kapacitāte šo iepirkumu kontrolei katrā piegādes reizē, lai novērstu tirgus kropļošanu gadījumos, kad pretendents apliecina spēju piegādāt tieši Latvijā ražotu produkciju.  

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas valdes loceklis Edgars Brakše stāstīja, ka dienvidu konkurentu, piemēram, Polijas vai Lietuvas, dārzeņi var būt lētāki, un tad piegādātāji, piemēram, apgalvoja, ka Latvijā nav burkānu, un pirka lētākus Lietuvas burkānus, lai gan Latvijā noliktavās bija aptuveni 300 tonnu burkānu.

Taču PVD norāda, ka zaļā publiskā iepirkuma produktu atbilstības pārbaudes dienestam jāveic kopš 2018. gada un notiek izlases veidā, ņemot vērā dienesta kapacitāti un pieejamo finansējumu. Savukārt situācijas uzlabošanai būtu nepieciešams pastiprināt arī pasūtītāju atbildību.

Aļminoviča-Miļjanoviča norādīja, ka, deleģējot PVD jaunu kontroles funkciju, papildu finansējumu dienestam nepiešķīra.  

Piemēram, Zentas Mauriņas Grobiņas novada vidusskolas medmāsa Inga Mače stāstīja, ka skolai ir laba pieredze ar piegādātāju un pārkāpumi līdz šim nav konstatēti, tiesa gan, šeit bez PVD pārbaudēm arī skolas personāls caurskata dokumentāciju, turklāt, piemēram, augļus un dārzeņus piegādā pazīstami vietējie zemnieki.

“Ir pavadzīmes, kuras iet caur pašvaldību, kas veic iepirkumu, bet es arī tās apskatu piegādes brīdī. Bet mēs uzticamies, jo piegādātāji, piemēram, pienam un augļiem, dārzeņiem ir vietējie zemnieki no Grobiņas un Rucavas novadiem. Savukārt ēdinātājs arī tad sadarbojas ar vietējām bioloģiskajām saimniecībām, kā arī daudziem produktiem ir ''Zaļās karotītes'' sertifikāts. Mums skolā līdz šim nav bijušas problēmas ar piegādāto produktu izcelsmi. Tas nav skolas pienākums, bet mēs ieskatāmies šajos dokumentos, lai būtu 100% droši, jo tā jau to pārbauda PVD,” stāstīja medmāsa. 

PVD vēl piebilda, ka informācija par 2021. gadā veiktajām pārbaudēm pagaidām nav apkopota, taču Covid-19 ieviesto ierobežojumu un piesardzības pasākumu dēļ pārbaužu skaits, visticamāk, būs mazāks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti