Pērn par 11% pieaudzis Latvijā konstatēto viltoto naudas zīmju skaits

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

2017. gada laikā Latvijā atklāto eiro monētu un banknošu skaits ir pieaudzis par 11%, liecina Latvijas Bankas apkopotie dati.

Viltotu eiro banknošu skaita pieaugumu konstatējusi arī Eiropas Centrālā banka.

Latvijā pērn atklātas teju 1500 viltotas banknotes un nepilni 300 viltotu monētu.

Aleksandrs Antiņš: Par viltotām naudas zīmēm
00:00 / 00:25
Lejuplādēt
Visbiežāk apritē nonākušas viltotas „vecās” 50 eiro banknotes – to īpatsvars sasniedz pat 60% no viltojumiem. Kopš aizvadītā gada pavasara šīs banknotes pakāpeniski tiek aizstātas ar jaunām.

Latvijas Bankas Naudas laboratorijas vadītājs Aleksandrs Antiņš uzskata, ka Latvijā konstatētās viltotās naudas zīmes, visticamāk, ir izgatavotas kādā citā eirozonas valstī un pēc tam iepludinātas vai nejauši nonākušas Latvijā.

Komentējot tendences naudas viltošanas jomā, viņš norādīja, ka tā situācija nu galīgi nav tāda, ka mums vajadzētu celt trauksmi un uztraukties.

Protams, ikdienā cilvēkiem, lietojot naudaszīmes, ir jāpievērš uzmanība drošības pazīmēm. Bet kopumā, neskatoties uz šo 11% pieaugumu salīdzinot ar iepriekšējo gadu, finansiālie zaudējumi ir bijuši mazāki, un tas saistīts ar to, ka vairāk vilto 50 eiro naudaszīmes, bet liela nomināla naudaszīmes viltošana ir samazinājies.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti